Jögge Sundqvist sommarpratar 5 aug

Om en vecka sommarpratar slöjdaren Jögge ”Surolle” Sundqvist i Sommar i P1. När vi ringer honom för att kolla läget är han i full gång med att lägga ett handhyvlat golv i sommarstugan i Överkalix.

– Jag gör det ”storändstort” som vi säger i Västerbotten.

Och så förklarar han att det innebär att de handhyvlade plankorna är kilsågade så att rotdelen vänds omlott med toppdelen för att flyta samman till ett perfekt trägolv. Även I husbyggandet får han användning av sina slöjdkunskaper och det märks att han vill dela med sig av dem. I sitt sommarprogram kommer han att berätta en mängd olika historier om sitt slöjdande och om hur hemslöjdsrörelsen har format honom som människa och slöjdare.

– Jag vill berätta om varför jag har valt att tillägna mitt liv till slöjden. Om den demokratiska tanken och om de kunskaperna som finns där. Kunskaper som vi behöver bevara, utveckla och vara stolta över. De som lyssnar kommer även att få lära känna mitt alter ego Surolle och höra om en av mina återkommande drömmar där jag samtalar med träden om vad de vill bli när de blir rotlösa.

Kommer du att lära ut några patenterade Jögge-täljgrepp?

– Ja jag kommer att berätta lite om olika täljgrepp. Bland annat om konservöppnartäljgreppet som jag fick lära mig av min far Wille Sundqvist. Jag pratar om greppen för att jag vill visa på den komplexa kunskapen som finns inom slöjden. Att greppen och kunskapen har fått leva vidare till mig via tidigare generationer är jag väldigt tacksam för och jag ser det som en viktig uppgift att, i mitt arbete, föra kunskaperna vidare genom att slöjda kvalitetsslöjd, skriva böcker och hålla i utbildningar.

Hur har det varit att vara med på den här resan som ett sommarprogram i P1 innebär?

– Det har varit ett enormt arbete med förberedelser och skrivande, men väldigt spännande och inspirerande. Det roligaste med allt är att jag har fått möjligheten att lyfta fram slöjden och den svenska hemslöjdsrörelsen med tanke på att jag som person är en produkt av den.

Du spelar och lyssnar mycket på musik. Vad kommer lyssnarna att bjudas på i musikväg?

– Det har varit det svåraste! Av de fyrtio låtar som jag kände måste vara med blev det bara tolv kvar. Låten Believe med Chemical Brothers är en av dem och den är även en viktig del i en av de historier som jag kommer att berätta. Sedan är Joni Mitchell med såklart, Amason och Pink. Det blir brett men jäkligt bra!

Är du nervös?

– Jag har haft en väldigt bra producent (Agneta Kellgren) så allting känns bra inför onsdagens sändning så jag är mer nyfiken på hur programmet kommer att tas emot. Den hårdaste kritikern kommer nog att vara min fru, haha.

Jögge Sundqvist är slöjdare och bosatt i Kasamark utanför Umeå. Jögge sitter i Hemslöjdens (Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbunds) styrelse. Han har skrivit boken Tälj för kök och trädgård som är utgiven på Hemslöjdens förlag och hans produkter finns att köpa på många av de hemslöjdsbutiker som finns runt om i landet, bland annat butiken Svensk Slöjd på Nybrogatan i Stockholm. Jögge gestaltar även offentlig utsmyckning hos bland annat kommuner och landsting.

 

 

Omslag Tälj för kök och trädgård. Foto: Thomas Harrysson

Omslag Tälj för kök och trädgård. Foto: Thomas Harrysson

Slevar från boken Tälj för kök och trädgård. Foto: Thomas Harrysson

Slevar från boken Tälj för kök och trädgård. Foto: Thomas Harrysson

Smörknivar från boken Tälj för kök och trädgård. Foto: Thomas Harrysson

Smörknivar från boken Tälj för kök och trädgård. Foto: Thomas Harrysson

Handdukshängare, potatisstickor och en smörkniv från boken Tälj för kök och trädgård. Foto: Thomas Harrysson

Handdukshängare, potatisstickor och en smörkniv från boken Tälj för kök och trädgård. Foto: Thomas Harrysson

Serveringsbrädor från boken Tälj för kök och trädgård. Foto: Thomas Harrysson

Serveringsbrädor från boken Tälj för kök och trädgård. Foto: Thomas Harrysson

Våningsbord från boken Tälj för kök och trädgård. Foto: Thomas Harrysson

Våningsbord från boken Tälj för kök och trädgård. Foto: Thomas Harrysson

Jögge slöjdar på scen till takterna av musik.

Jögge slöjdar på scen till takterna av musik.

Detalj av stol

Detalj av stol

Bänk i offentlig miljö

Bänk i offentlig miljö

Några av Jögges slevar som finns i butiken Svensk Slöjd på Nybrogatan i Stockholm

Några av Jögges slevar som finns i butiken Svensk Slöjd på Nybrogatan i Stockholm

Detalj på några av Jögges slevar som finns i butiken Svensk Slöjd på Nybrogatan i Stockholm

Detalj på några av Jögges slevar som finns i butiken Svensk Slöjd på Nybrogatan i Stockholm

En av Jögges slevar som finns i butiken Svensk Slöjd på Nybrogatan i Stockholm

En av Jögges slevar som finns i butiken Svensk Slöjd på Nybrogatan i Stockholm