Hundraåringar

I år är det två av våra föreningar som fyller hundra år – Hemslöjden i Kronoberg och Hemslöjdsförbundet i Uppsala län. Jubileerna firas bland annat med två utställningar, en på Upplandsmuseet i Uppsala och en på Kulturparken Småland i Växjö.

 

Händer som skapar, 9 maj – 23 augusti
Kulturparken Småland, Växjö

hander_som_skapar_tva_bilder_610px
Händer som skapar är en utställning av Hemslöjden i Kronoberg som handlar om det handgjorda skapandet. Hundratals slöjdare, konsthantverkare och konstnärer som är verksamma i Kronobergs län har med tekniker som tovning, måleri, keramik och träslöjd skapat ett kollektivt verk för att fira föreningens jubileum.

Alla som skapar med sina händer har haft möjlighet att vara med och deltagarna har själva valt material och teknik. Tillsammans har de lagt ner 12 000 timmars arbete på sina alster vilket motsvarar 6 års arbete för en person.

Vernissage lördagen den 9 maj klockan 12.00. Läs mer om vernissagen här.

 

Slöjd är livet, 22 maj – 16 augusti
Upplandsmuseet, Uppsala

affisch_uppsala
I utställningen har slöjdare från bland annat Uppland skapat nytt med inspiration från Hemslöjdssamlingen i Uppsala Län. De har att studerat gamla tekniker, mönster och färger och gjort någonting nytt för vår tid. Nya uttryck, nya material och nya funktioner i en utställning av Hemslöjdsförbundet i Uppsala län.

Här kan du läsa mer om utställningen som har vernissage den 22 maj.