Hemslöjdens torg på Syfestivalen

Aktiviteter, litteratur, redskap, material och mycket mer – allt med den gemensamma nämnaren hemslöjd. På Hemslöjdens torg på Syfestivalen träffar du en rad olika aktörer som tar med sig böcker, tidningar, materialsatser, nålar, garner, broderiförpackningar, mönster och massvis med andra hemslöjdsprodukter.

På Hemslöjdens torg bjuds det också på ett fullspäckat aktivitetsprogram där du som besökare bland annat kan lära dig att knyta rya, väva i bandgrind, tvistsöm, 50-tals broderi och vävsöm. Aktiviteterna är gratis men i vissa fall tillkommer materialkostnad.

Syfestivalen pågår 13 – 15 februari på Stockholmsmässan i Älvsjö. Läs mer om biljetter och öppettider på deras hemsida.

På Hemslöjdens torg träffar du Kalmar läns hemslöjdsförening, Hemslöjdens förlag, Hemslöjden i Skåne, Hemslöjden i Östergötland, Svensk Hemslöjd, Sätergläntan, Tidningen Hemslöjd, Wålstedts Textilverkstad och hemslöjdsföreningar från Uppsala och Stockholm.

 

Aktiviteter och workshops


Workshop i skånskt yllebroderi
Du som är intresserad av att bekanta dig med material och olika stygn för att brodera färggrant och frodigt yllebroderi får en bra start här. Välj en liten materialsats och sen sätter vi igång. Du hinner lära dig så mycket att du kan fortsätta på egen hand. Materialkostnad ca 150 kr. Eva Berg från Hemslöjden Skåne leder workshopen.

Fredag 10.30 – 12.30
Lördag 10.30 – 12.30

Workshop i tvistsöm
Skånsk tvistsöm är roligt och lätt. Du broderar med ullgarn på stramalj. Färgerna är starka och formerna geometriska eller lite friare. Starta med en liten nåldyna så kan du göra en stor kudde sen. Materialkostnad ca 150 kr. Eva berg från Hemslöjden Skåne leder workshopen.

Fredag 12.45 – 14.45

Rya
Välkommen att prova på rya! Vi använder ryabotten, fint ryagarn och syr över kavel. Vill du fräscha upp dina gamla ryakunskaper eller lära dig från början, alla är välkomna! Workshopledare är Jenny Berge från Svensk Hemslöjd.

Fredag 15.00 – 17.00
Söndag 13.00 – 15.00

50- och 60-tals broderier
Delta i en workshop där vi inspireras av broderier från 50- och 60-talen. Du får prova på att brodera stiliserade former och använda dig av färg- och stygnkombinationer som var typiska för den tiden. Vi broderar med lingarn på linnetyg och använder oss av enkla stygn. Materialkostnad 60 kr. Workshopledare är brodösen Carina Olsson.

Lördag 12.45 – 14.45

Vävsöm
Vävsömmen broderas med ullgarn på linne och ser ut som det är vävt. Kom och brodera en nåldyna till specialpriset 200 kr, där du kan välja dina egna färger. Workshopledare är hemslöjdskonsulent Agneta Gefors från Kalmar läns hemslöjdsförening.

Lördag kl 15.00-17.00
Söndag kl 10.30-12.30

Väva band i bandgrind
Prova på att väva ditt eget band i en bandgrind tillsammans med Sätergläntan. Material köper du på plats till självkostnadspris.

Fredag 10.00 – 12.00 och 14.00 – 16.00
Lördag 10.00 – 12.00 och 14.00 – 16.00
Söndag 10.00 – 12.00 och 14.00 – 16.00

Demonstration i mönstervävda band
Vid ett tillfälle varje dag visar Sätergläntan hur man väver mönstervävda band i bandgrind.

Fredag 12.30
Lördag 12.30
Söndag 12.30

 

På Hemslöjdens torg träffar du:

 

Kalmar läns hemslöjdsförening
I vår monter hittar du broderiförpackningar till dukar och kuddar med mönster från vårt arkiv som innehåller arbeten från de tidigare anställda textilformgivare. Vi har även med oss mönster till kuddar och nåldynor i vävsöm, Dalalinne i olika storlekar och mycket mer.

Monter: B10:41
www.kalmarhemslojd.se

Hemslöjdens förlag
Hemslöjdens förlag ger ut böcker om slöjd. Vi vill med våra böcker inspirera och skapa lust till eget skapande. Vi använder naturmaterial, återbrukar och håller liv i kunskapen om hur man tillverkar föremål som håller länge.

Monter: B10:36
www.hemslojdensforlag.se

Hemslöjden Skåne
I Hemslöjden Skånes monter kan du köpa material till skånska yllebroderier, tvistsöm, flamskvävning och andra skånska vävtekniker. Ekologiska ullgarner, lingarn och andra garner för stickning och broderi, korsstygnsbroderier och material och redskap för bandvävning och en massa annat spännande hittar du också hos oss.

Monter: B10:40
www.hemslojdenskane.se

Hemslöjden i Östergötland
I vår monter hittar du olika typer av materialsatser. Bland annat till boken Broderier från 50- och 60-talen, monogram för handdukar, kuddar med yllebroderier, nåldynor och nålbrev.

Monter: B11:39
www.hemslojdeniostergotland.se

Svensk Hemslöjd
Vi säljer ryabotten, ryagarn, ryakit, broderikit, stickgarner och vadmal. Montern är fylld av fina material och mycket skaparglädje. Välkommen till Svensk Hemslöjd!

Monter: B11:37
www.svenskhemslojd.com

Sätergläntan
Sätergläntan är hemslöjdsrörelsens egen utbildningsplats för slöjd och hantverk i Dalarna. Vår butik är specialiserad på litteratur, material, redskap och verktyg för dig som vill slöjda själv. I vår monter hittar du bland annat svensk och utländsk litteratur, olika textila redskap, broderimaterial, garner, kattuner och mycket mer. Mässerbjudande på utvalda produkter. Presentation av våra korta kurser och långa utbildningar.

Monter: B10:37
www.saterglantan.se

Tidningen Hemslöjd
Hemslöjd är Sveriges största tidning om eget skapande, hantverk och slöjd. Den är prisbelönt och uppskattad för sina fantastiska bilder, unika reportage och roliga beskrivningar på saker att göra själv.  Under Syfestivalen säljs tidningen till specialpris och redaktionen finns på plats med riktigt bra prenumerationserbjudanden. Nytt extra tjockt nummer till mässan!

Monter: B10:34
www.hemslojd-tidningen.se

Wålstedts Textilverkstad
Är ett av Sveriges äldsta spinnerier som har producerat textilier, konstvävnads garner och stickgarner sedan tidigt 1900 tal. Nu driver fjärde generation inom familjeföretaget vidare arbetet för att bevara kunskapen och teknikerna. På Syfestivalen säljer vi vålberggarn, tvåändsstickningsgarn, konstvävnadsgarn, kardflor, färgad ull, stickor och mönster.

Monter: B11:42
www.walstedts.se

 

Öppettider Syfestivalen, februari 2015

  • Fredag 13 februari: 10.00 – 18.00
  • Lördag 14 februari: 10.00 – 18.00
  • Söndag 15 februari: 10.00 – 16.00