Japanska vävmönster och Döden i vitt

Onsdagen den 5 november delar Stockholms Hantverksförening ut gesällbrev till nästa generations yrkeskvinnor- och män i Blå hallen i Stockholms stadshus. Förutom skräddare, sadelmakare och låssmeder kommer det att finnas en handväverska och en konstbrodös bland pristagarna.

Ikumi Otaki har studerat vävning i tre år vid Sätergläntan skola i Insjön, Dalarna. I sitt gesällprov har Ikumi vävt tre stycken sjalar i dubbelväv med japanska mönster.

Jenny Larsson har i sitt gesällprov inspirerats av Día de los muertos, en mexikansk högtid som motsvarar vår allhelgonahelg. Hon har broderat ett självporträtt i vitt på vitt i stil med Día de los muertos-uttryck. Verket kallas Döden i vitt. Jenny har studerat broderi och vävning vid HV-skola i Stockholm.

Stort grattis till er båda!

Inom handvävning, broderi, handstickning och trä (slöjdaryrket) är det Hemslöjden som bedömer och avgör vilka prov som ska tilldelas ett gesällbrev. Förutom ett godkänt prov krävs en stor teoretisk och praktisk kunskap inom området. Läs mer om hur du gör för att ansöka om ett gesällprov.

 

Ikumi Otakis sjalar

Ikumi Otakis sjalar

Ikumi Otakis sjalar

Ikumi Otakis sjalar

Jenny Larssons "Döden i vitt"

Jenny Larssons ”Döden i vitt”

Detalj från Jenny Larssons "Döden i vitt"

Detalj från Jenny Larssons ”Döden i vitt”