Hemslöjden på Syfestival

På fredag öppnas dörrarna till Syfestivalen på Stockholmsmässan i Älvsjö – Sveriges största mässa för sömnad, handarbete, smyckestillverkning och eget skapande. Hemslöjden finns på plats med workshops, föreläsningar och försäljning i två olika montrar.

I monter B11:34 finns Hemslöjdens förlag och Sätergläntans butik.

I monter B10:39 hittar du Hemslöjden, Sätergläntan, föreningen Svenska Spetsar och Stockholms läns hemslöjdsförening som i samarbete med Sensus bjuder på ett spännande och inspirerande program i tre dagar.

Läs mer Syfestivalen här.

 

Program fredag

 

Klockan 11.00 & 14.00

Frida Arnqvist Engström är journalist, bloggare och föredragshållare.  Hon har bevakat slöjdvärlden sedan 2005 och driver sedan 2008 bloggen kurbits.nu där hon bland annat skriver om slöjd, hantverk, konst, DIY, hållbarhet och politik.

Frida föreläser om GERILLASLÖJD; Garngraffiti, DIY och den handgjorda revolutionen. Frida har tillsammans med Hemslöjdens förlag gett ut en bok i ämnet. I samband med föreläsningen finns möjlighet att prova på att sy en egen Mini Protest Banners, material finns till självkostnadspris. Ingen föranmälan.

Klockan 11.00 till 14.00

Knyppla ett eget armband tillsammans med Föreningen Svenska Spetsar som finns på plats i montern. Både för barn och vuxna!

Klockan 11.00 till 16.00

Sätergläntans butik visar olika sätt att göra band och snoddar. Möjlighet att väva ett eget armband i flossa eller återbruk, material till självkostnadspris. Ingen föranmälan.

Klockan 11.00 till 16.00

Stockholms läns hemslöjdsförening finns på plats i montern och visar dig hur man flerfärgsvirkar. Kom förbi och prova på! Ingen föranmälan.

Klockan 13.00

Sätergläntans butik demonstrerar hur man väver mönstervävda band i bandgrind respektive mönsterbandgrind. Ingen föranmälan.

 

Program lördag

 

Klockan 10.00 & 15.00

Carina Olsson är en av Sveriges skickligaste yllebrodöser, Carinas broderier finns bland annat i boken Brodera på ylle, från Hemslöjdens förlag. På Syfestivalen kommer Carina att föreläsa om och visa exempel på hur man broderar blommor och slingor på ylle. I samband med föreläsningen kan du prova på att brodera. Material finns till självkostnadspris. Ingen föranmälan.

Klockan 11.00 & 14.00

Helene Wallin driver stickbloggen En till stickblogg och håller stickkurser. I Hemslöjdens monter föreläser Helene om RÄNDER UTAN HACK (jogless stripes) – hur man undviker ”hacken” som blir vid färgbyte när man stickar ränder. Helene kommer även att visa förkortade varv, det vill säga hur man vänder stickningen utan att det blir hål. Material finns till självkostnadspris för dig som vill sticka. Ingen föranmälan.

Klockan 11.00 till 14.00

Knyppla ett eget armband tillsammans med Föreningen Svenska Spetsar som finns på plats i montern. Både för barn och vuxna!

Klockan 11.00 till 16.00

Sätergläntans butik visar olika sätt att göra band och snoddar. Möjlighet att väva ett eget armband i flossa eller återbruk, material till självkostnadspris. Ingen föranmälan.

Klockan 11.00 till 16.00

Stockholms läns hemslöjdsförening finns på plats i montern och visar dig hur man flerfärgsvirkar. Kom förbi och prova på! Ingen föranmälan.

Klockan 13.00

Sätergläntans butik demonstrerar hur man väver mönstervävda band i bandgrind respektive mönsterbandgrind. Ingen föranmälan.

 

Program söndag

 

Klockan 11.00 & 15.00

Virkningsexperten Maria Gullberg föreläser om virkningens oändliga möjligheter och hur man kan tänka nytt med mormorsrutor! I samband med föreläsningen kan du virka en mormorsruta. Förutom Virkningsexpert är Maria författare, 2013 gav hon ut böckerna Virka! och Virktekniker på Hemslöjdens förlag. Material finns på plats och ingen föranmälan behövs.

Klockan 11.00 till 14.00

Knyppla ett eget armband tillsammans med Föreningen Svenska Spetsar som finns på plats i montern. Både för barn och vuxna!

Klockan 11.00 till 16.00

Sätergläntans butik visar olika sätt att göra band och snoddar. Möjlighet att väva ett eget armband i flossa eller återbruk, material till självkostnadspris. Ingen föranmälan.

Klockan 11.00 till 16.00

Stockholms läns hemslöjdsförening finns på plats i montern och visar dig hur man flerfärgsvirkar. Kom förbi och prova på! Ingen föranmälan.

Klockan 13.00

Sätergläntans butik demonstrerar hur man väver mönstervävda band i bandgrind respektive mönsterbandgrind. Ingen föranmälan.

 

Alla dagar!

I montern kan du även upptäcka Hemslöjdens samlingar på digitalt museum och få mer information om Hemslöjdens barn och ungdomsverksamhet Slöjdklubben. Du kan också träffa representanter från Stockholm läns hemslöjdsförening, Föreningen Svenska Spetsar och Sätergläntan skola.

 

Monterprogrammet presenteras i samarbete med Sensus.

Sensus_CMYK_90mm