Ny film om slöjdaren Wille Sundqvist

På fredag (31 januari) är det världspremiär av filmen Skeden, skålen och kniven. En dokumentär om slöjdaren Wille Sundqvist som visas på Västerbottens museun i samband med invigningen av Kulturhuvudstadsåret i Umeå.

Wille Sundqvist från Högland är en slöjdare som vilar i den västerbottniska traditionen vilket märks i hans skedar, slevar och råsvarvade skålar. I mer än femtio år har han arbetat med att sprida den svenska träslöjdstraditionen via böcker, kurser, resor och sina egna föremål.

I filmen får du träffa Wille som visar hur en slev kan växa fram ur ett rått ämne och hur man fattar kniven för att få till ovanliga täljgrepp. Du får även lära dig hur du råsvarvar en skål, samt en snabb instruktion till hur du slipar en kniv och berättelsen om hur Wille blev känd i USA.

  • Vad: Världspremiär av filmen Skeden, skålen och kniven.
  • Var: Västerbottens museum, Bio Abelli, Umeå.
  • När: Fredag 31 januari, klockan 18.30 (filmen är 71 minuter lång)
  • Kostnad: Gratis inträde till museet.

För dig som inte kan ta dit till Umeå finns filmen att beställa för 295 kronor + porto. Detta görs med ett mail till order@surolle.se