Handmade Issues 2019 – se filmerna!

Här hittar du alla filmer från Hemslöjdens kreativa forum Handmade Issues 2019: föreläsningar, samtal, stipendieutdelning och pausprogram.

Lina Sundberg får stipendium under Handmade Issues 2019.

Handmade Issues 2019 blev en fantastisk dag med många intressanta möten mellan hjärna, hjärta och hand. Nära 2500 personer runt om i Sverige följde livesändningen på Facebook från sin egen ort!

Nu har vi klippt ned sändningen så att kan du återuppleva Handmade Issues igen. Här hittar du alla filmer! Så fram med popcornen och sätt dig till rätta!

 

Del 1: Inledning och stipendieutdelning

Moderator Are Norrhava hälsar välkomna! Årets moderator är präst och meditationslärare som brinner för mänskliga rättigheter. Han medverkar regelbundet i Sveriges radios program ”Helgsmål” och ”Tankar för dagen”. I podcasten ”Djup tid och tunna ställen” utforskar han vår tids andlighet.

I inledningen pratar Are om synapser – meditation och slöjd som läkemedel. Vad har meditation och handarbete gemensamt – ur ett existentiellt perspektiv? Are guidar oss i medveten närvaro och berättar om den genuina kontaktens läkande effekter för individ och samhälle.

Stipendieutdelning: Se årets stipendiater ta emot sina stipendier under högtidliga former!

 

Del 2: Synapser – Meditation & slöjd som läkemedel

Vad har meditation och handarbete gemensamt – ur ett existentiellt perspektiv? Prästen och meditationsläraren Are Norrhava guidar oss i medveten närvaro och berättar om den genuina kontaktens läkande effekter för individ och samhälle.

Del 3: Samtal ”Vad händer i mötet?”

En inledande dialog kring vad som kan hända i mötet mellan hjärna, hjärta och händer. Are Norrhava samtalar med Katarina Brieditis, designer och konsthantverkare, om när gamla kunskaper möter samtidens utmaningar och något nytt växer fram.

Del 4: Spillmaterial blir designlampor

Formgivaren Lill O. Sjöberg och textildesignern Maria Zeilon berättar om Skryta som skapar lampskärmar av textilt spillmaterial. Skärmarna tillverkas av männi¬skor långt från arbetsmarknaden, i samarbete med Remake på Göteborgs Kyrkliga Stadsmission. Liveslöjd av Mari Forsgren från Stadsmissionen.

Del 5: Pausmingel

Följ med oss till utställningsområdet där vi kollar in Tunatapeten och minglar runt bland årets stipendiater.

 

Del 6: Vem får ta plats?

Göran Johansson och Mikael Alfredsson berättar om projektet ParaCraft/Liv i rörelse, där vuxna personer med funktionsnedsättning stimuleras till ett mer aktivt liv genom slöjd.

 

Del 7: Digital slöjd för en hållbar värld

Konstnären och verksamhetsansvarige Staffan Hjalmarsson berättar om Folk Lab, som skapar social och digital mening. Med pop-up labb, workshoppar och utbildningar byggs aktiva mötesplatser. Allt för att fler ska delta i den akuta omställningen till en hållbar värld.

 

Del 8: Är allt bra redan gjort?

Samtal med möbelformgivaren och professorn Andreas Nobel som hyllar lagandet som slöjdinnovation.

 

Del 9: Avslutning och insikter

Are Norrhava och Katarina Brieditis rundar av dagen med en dialog om dagens insikter.

 

 

Vi som jobbade med Handmade Issues 2019

Anna Åhlin Orwin – projektledare, uppstart

Madelaine Jansson – projektkoordinator, programansvarig

Edith Backlund – projektledare för kommunikation & media

Agneta Carlson – medlems- & föreningsansvarig

Andreas Hillergren – livesändning, film

Gustav Lindelöw – livesändning, ljud

 

Länkar

Handmade Issues 2019

Handmade Issues 2018

Handmade Issues 2017