Fem filmer om lin och linne

Våren 2022 lanserade vi en filmserie med fem filmer om lin: från beredning till färdigt tyg. Här hittar du hela serien i kronologisk ordning.

De fyra första filmerna är mer praktiska till sin natur. Här guidas du av linexperten Marie Ekstedt Bjersing som visar hur du kan göra när du bereder, spinner, väver och sköter om ditt lin och linne. Den avslutade filmen är ett samtal mellan Johanna Runbäck och Kattis Karlsson Hofvander om linneplaggets egenskaper och historia.

Filmserien är framtagen av Hemslöjden i samarbete med Sätergläntan och är finansierad av Riksantikvarieämbetet.

Första filmen: ”Bereda lin”

”Bereda lin” är den första av fem filmer om lin: från beredning till färdigt tyg. I den första filmen går vävläraren och linexperten Marie Ekstedt Bjersing igenom processen från torkat lin till lin färdigt att spinna. Du får lära dig att bråka, skäkta och dra, samt att häckla ditt lin. När filmen är slut är ditt lin färdigt att spinna. Hur det går till får du lära dig i film nummer två: ”Spinna lin”. 

Andra filmen: Spinna lin

”Spinna lin” är den andra av fem filmer om lin: från beredning till färdigt tyg. I den här filmen går vävläraren och linexperten Marie Ekstedt Bjersing igenom processen från häcklat lin till lin spunnet på spinnrock och slända. Du får lära dig att montera fiberfäste, spinna långt och kortare lin med och utan fiberfäste, samt att härvla ditt lin. När filmen är slut är du redo att väva. Hur det går till får du lära dig i film nummer tre: ”Väva lin”.

Tredje filmen: Väva med lin

”Väva med lin” är den tredje filmen i Hemslöjdens filmserie ”Om lin: från beredning till färdigt tyg”. I den här filmen går vävläraren och linexperten Marie Ekstedt Bjersing från Sätergläntan igenom processen från varpning till färdig väv. Du får lära dig att varpa, att reda varpen, pådragning, solvning, skedning, framknytning, att spola garnet och att väva. När filmen är slut har du vävt linnetyg. Hur du sköter det på bästa sätt får du lära dig i film nummer fyra: ”Skötsel av linne”.

Fjärde filmen: Skötsel av linne

”Skötsel av linne” är den fjärde filmen i Hemslöjdens serie ”Om lin: från beredning till färdigt tyg”. I den här filmen går vävläraren och linexperten Marie Ekstedt Bjersing från Sätergläntan igenom processen från tvätt till mangling. Du får bland annat tips på hur du undviker brytveck genom blötläggning och tips på hur du plantorkar, använder mangeldon och mangel för ett extra glansigt tyg. När filmen är slut har du lärt dig allt du behöver veta från linberedning till färdigt tyg och skötsel av det. Men kläder av linne då? Jo, det kommer du att få lära dig allt om i den femte och avslutande filmen: ”Linneplagg”.

Femte filmen: Linneplagg

”Linneplagg” är den femte och sista filmen i vår serie ”Om lin: från beredning till färdigt tyg”. Johanna Runbäck är lärare i folklig handsömnad. Tillsammans med länshemslöjdskonsulent Kattis Karlsson Hofvander går hon igenom linneplaggets egenskaper. Hur kommer det sig att linne känns så skönt mot huden? Varför vill linnetextilier skrynkla sig? Och varför ska du vaxa tråden? Det och mer får du lära dig på denna avslutande linresa bland klassiska överdelar, särkar och skjortor.

Vill du veta mer om lin?

Hemslöjdens nordiska projekt 1 kvm lin

Linföreningar i Sverige

Linkuriosa

Linhäfte: Om linmed tillhörande litteraturlista

Greta Johanssons linstipendium