Zickermans digitala mönsterskatt komplett!

Nu har vi publicerat de 301 sista bilderna ur Zickermans studiesamling på Digitalt Museum och hela Zickermans studiesamling om 12 000 bilder är därmed komplett!

 

Efter drygt tre års arbete har Hemslöjden digitaliserat hela Lilli Zickermans studiesamling – 12000 bilder – ur den banbrytande inventeringen över folklig textil i Sverige 1910-1932. Nu finns hela mönsterskatten tillgänglig på digitaltmuseum.se

– Jag förstod nog inte från början hur omfattande 12 000 bilder faktiskt är. Skulle man lägga varje bild sida vid sida blir det ungefär 3,6 kilometer, säger Hemslöjdens Madelaine Jansson.

När Lilli Zickerman reste runt med sin kamera 1910-1932 var ett av hennes huvudsyften att synliggöra och stärka värdet på de textila föremålen och ge kvinnorna bakom hantverket en möjlighet till självförsörjning.

Resultatet blev en omfattande inventering på 24 000 bilder, många av dem handkolorerade med hjälp av garnprover. På 1940-talet köpte Hemslöjden dubbletter av de första 12 000 fotografierna och det är de som nu publicerats på Digitalt Museum.

 

Vill synliggöra kvinnorna bakom bilderna

Bakom var och en av bilderna står en kvinnas omsorgsfulla handarbete. Timmar, dagar, månader av jobb i hemmets vrå.

Med digitaliseringen vill Hemslöjden fortsätta i Lilli Zickermans fotspår och synliggöra alla mödrar, farmödrar och mormödrar bakom mönsterskatten som länge legat dokumenterad på Nordiska Museet och Konstfack, tillgänglig och bortglömd på samma gång. Nu kan vem som helst, när som helst, ta del av den på sina villkor.

– Vi hoppas att många använder sig av samlingen och för vidare dessa kvinnors verk in i framtidens mönsterskatt, säger Agneta Carlson, projektledare för digitaliseringsprojektet.

 

Guldgruva för mönsterintresserade

För den som studerar eller arbetar med mönster rör det sig om en riktig guldgruva, fri att inspireras av i det egna skapandet.

– Det spelar ingen roll vilket material man arbetar i, menar Ulla-Karin Warberg, intendent på Nordiska Museet i Stockholm. Tittar man i samlingen finns det massor av exempel på tidstypiska mönster som går igen i olika material och tekniker. Tulpaner, åttabladsrosen och stjärnan, vi ser samma mönster på röllakanstextilier från Sydsverige som på äggostformar från Bohuslän.

Hela Zickermans studiesamling finns nu tillgänglig på digitaltmuseum.se

 

Färg- och mönsterrikedom bland de sista 301 bilderna

De 301 sista bilderna ur Zickermans studiesamling visar flätade fransar. Njut och inspireras av vävteknikerna ”krabbasnår” och ”upphämta”.

Allt finns i mapparna 70, 71, 132, 133 på digitalt museum eller använd direktlänkarna nedan.

Se mapp 70 ”Krabbasnår och andra vävtekniker”, Se mapp 71 ”Krabbasnår och andra vävtekniker”,  Se mapp 132 ”Upphämta och andra vävtekniker”, Se mapp 133 ”Upphämta och andra vävtekniker”

 

Till Zickermans studiesamling på Digitalt Museum (öppnas i nytt fönster)

Läs mer om Lilli Zickermans studiesamling