Hemslöjdens stipendier 2024

Lördagen den 16 november delades Hemslöjdens stipendier ut under riksförbundets årliga föreningsdag på Skansen i Stockholm.

Herman Ehinger, Emma Wästfelt, Victoria Cleverby, Fanny Stengårds, Ida Jansson och Elvira Staaf under utdelningen i Stockholm.

Vi gratulerar 2024 års stipendiater!

Följ oss på Instagram för att ta del av presentationer av alla mottagare.

 

Bo Hammarskjölds fond 2024

Felix Rådlund tilldelas 20 000 kr ur Bo Hammarskjölds fond med följande motivering:

Felix Rådlund tilldelas 20 000 kr för att kunna genomföra studiebesök hos erfarna borstbindare för att fördjupa sin kunskap  och dokumentera processen. Felix vill sprida hantverket, dels genom kurser, dels genom att skapa digitalt tillgängligt material. Målet är att nå en bredare publik och säkerställa att borstbindningstraditionen lever vidare för kommande generationer.

Emma Wästfelt & Elvira Staaf tilldelas 25 000 kr ur Bo Hammarskjölds fond med följande motivering:

Emma Wästfelt och Elvira Staaf tilldelas 25 000 kr för sitt gemensamma projekt WoolGathering – ett konstnärligt samarbete runt materialet ull med tekniken våttovning i fokus. Genom projektet vill Emma och Elvira fördjupa sin kunskap om ullfibern och förkovra sig i tekniken våttovning, med målet att presentera sina arbeten i en gemensam utställning. Genom projektet finns utvecklingsmöjligheter för att tillvarata ullen som material.

Daniel Berhe tilldelas 10 000 kr ur Bo Hammarskjölds fond med följande motivering:

Daniel Berhe tilldelas 10 000 kr för att genomföra arkivstudier och fördjupa sig ytterligare inom svegsvarvstekniken. I samband med detta även studera brudgåvor som utfördes på svegsvarv bl.a. den s.k. ”brudtallriken”. Stipendiet möjliggör ett fortsatt forskande kring kulturarvet. Daniel vill dokumentera teknik, motiv och måleri och dela med sig bl.a. digitalt för att sprida arvet vidare.

Rika Shimabukuro tilldelas 11 500 kr ur Bo Hammarskjölds fond med följande motivering:

Rika Shimabukuro tilldelas 11 500 kr för att kunna delta i en studie om traditionell miljövänlig papperstillverkning i Japan. Kursen involverar alla steg i tillverkningsprocessen, som är ett immateriellt kulturarv i Japan. Genom att behärska denna teknik och föra tillbaka den till Sverige vill Rika bidra till hemslöjden i Sverige, i synnerhet vad gäller björkens användningsområden.

Ida Jansson tilldelas 18 500 kr ur Bo Hammarskjölds fond med följande motivering:

Ida Jansson tilldelas 18 500 kr för att studera korgtekniker på Sätergläntan. Genom utbildningen vill Ida fördjupa sina kunskaper och utveckla sin känsla för materialen. Ida har under flera år utforskat olika korgtekniker, bland annat skruck och stillskäppa, och vill i framtiden kunna sprida kunskapen om korgmakeri.

Märtha Gahns fond 2024

Malin Parkegren tilldelas 24 000 kr ur Märtha Gahns fond med följande motivering:

Malin Parkegren tilldelas 24 000 kr för fortbildning som textilhantverkare inom kyrkotextil, då hon ska överta kyrkotextilateljén Westragothia. Malin har gedigen kunskap inom textilt hantverk samt gesällbrev inom hand/konstvävning men behöver vidare utbildning för att lära sig den specifika hantverkskunskap som krävs för kyrkotextil. Stipendiet ska användas för ett utbildningsprojekt där Malin ska sätta sig in i verksamheten.

Victoria Cleverby tilldelas 11 000 kr ur Märtha Gahns fond med följande motivering:

Victoria Cleverby tilldelas 11 000 kr som en uppmuntran för sitt projekt som handlar om förhållandet mellan skapandet och det gudomliga. Victoria studerar vid Konstfacks utbildning Research lab där hon vill undersöka om det finns en skillnad mellan det gudomliga skapandet och det mänskliga skapandet, i relation till hantverk.

Ingeborg Strömbergs fond 2024

Herman Ehinger tilldelas 10 000 kr ur Ingeborg Strömbergs fond med följande motivering:

Herman Ehinger tilldelas 10 000 kr som stöd för sin utbildning till gitarrmakare. Herman vill kombinera sina intressen för slöjd och musik samt bära det traditionella hantverket vidare. En egengjord hyvel kommer att användas i kommande byggprocesser och Hermans mål är att ta hantverket från hobby till yrke.

Carl Lamberths fond

Fanny Stengårds tilldelas 15 000 kr ur Carl Lamberths fond med följande motivering:

Fanny Stengårds tilldelas 15 000 kr för att kunna åka på en utbytestermin till Tallinn under sin utbildning inom textil vid Konstfack. Fanny är intresserad av ull som material och vill utforska Estlands starka historia inom ull och stickning. Fanny vill utforska processer inom stickning och filtning för olika uttryck i sitt fortsatta skapande. 

Greta Johanssons linfond

Föreningen Bohuslin tilldelas 30 000 kr ur Greta Johanssons linfond med följande motivering:

Föreningen Bohuslin tilldelas 30 000 kr för att renovera sitt linberedningsverk och upprätta en skötselplan. Bohuslin tilldelas stipendiet för ett välplanerat projekt i Greta Johanssons anda. Projektet kommer många till del och är värdefullt för utvecklingen av kunskap om lin och linberedning, nu och i framtiden.

Om Hemslöjden

Hemslöjden är en ideell organisation som arbetat i 110 år med att trygga, utveckla och främja handgjort skapande. Hemslöjden premierar slöjdare och konsthantverkare med genuin kunskap som vill utveckla slöjden, och varje år delas ett antal stipendier ut. 2024 delade 10 mottagare på 175 000 kronor.

Läs mer om Hemslöjdens stipendier

Hemslöjdens stipendier