Den första lördagen i september varje år firar vi Hemslöjdens dag, i år blir det den 7 september! Det är en möjlighet för våra 90 medlemsföreningar att visa upp sin verksamhet, och en chans för allmänheten att få uppleva slöjdens fantastiska värld.
Bild: Ylva Sundgren
Kunskapsöverföring mellan människor är en stor och viktig del av Hemslöjdens verksamhet och genom att erbjuda prova-på-aktiviteter runtom i landet håller vi vårt gemensamma kulturarv levande. Hela hemslöjdsrörelsen arbetar med hållbarhet genom hela slöjdprocessen. Det handlar om allt från vilket material vi väljer, till hur vi slöjdar såväl som hur vi tar hand om våra slöjdföremål. Slöjd är hållbart!
Sedan juni i år är Hemslöjden en ackrediterad NGO, en expertorganisation utsedd av UNESCO inom det immateriella kulturarvet! Det innebär att vi är experter på kunskapsöverföringen mellan människor inom olika slöjdtekniker. Denna överföring kan ske på många olika sätt, är generationsöverskridande och pågår dagligen ute bland våra 14 000 medlemmar.
Hemslöjdens dag skapar en möjlighet för människor att lära sig något nytt. Hos Tanums hemslöjdsförening kan du lära dig att spinna ull, medan Leksands Hemslödsvänner välkomnar alla slöjdsugna barn till att prova på olika slöjdtekniker. Härnösands hemslöjdsförening flyttar ut sitt firande i skogen samtidigt som Staden Malmös Hemslöjdsförening ordnar slöjdloppis. Dessa aktiviteter och många fler hittar du i vår Slöjdkalender.
Varmt välkommen att fira Hemslöjdens dag tillsammans med oss den 7 september!
För mer information, kontakta:
Annika Holmdahl, Kommunikatör
Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund
08-545 494 58
annika.holmdahl@hemslojden.org www.hemslojden.org
Under Hemslöjdens dag den 7/9 2024 kommer flera av våra föreningar även ha vårt nya teknikhäfte Om Skogens Material till försäljning, läs mer om häftet här.
Pressbilder:
Klicka på respektive bild för att komma till en sida där du kan ladda ner den.