Följ med Hemslöjden ut i skogen i nya häftet Om skogens material

Skogen, träden och slöjden – hur hänger dessa tre ihop? Det får du veta mer om i vårt nya teknikhäfte Om Skogens Material som släpps i september 2024. Skogen har länge varit en viktig källa till slöjdmaterial, och i häftet varvas berättelser om ett liv med slöjd med information om olika träd och träslag. Vi delar även med oss av två beskrivningar på slöjdprojekt som läsaren kan göra själv hemma!

Om teknikhäftet

För Hemslöjden har skogen alltid varit viktig. Den har varit och är en källa till såväl material som kunskap. Under 2023 påbörjades projektet Skogens Material, ett projekt som sprider kunskap och information om slöjden i skogen. En del i arbetet med projektet har varit att ta fram lättillgängligt material. Bland annat detta teknikhäfte.

Hela hemslöjdsrörelsen jobbar aktivt med både det immateriella och det materiella kulturarvet. Det handlar om praktisk kunskapsöverföring till nya generationer, såväl som att sprida information om slöjdtekniker och slöjdade föremål. Häftet tar med läsaren på en resa långt tillbaka i tiden, genom urskogar och ut på hyggen, och beskriver bland annat vad kambium och krokvuxen betyder. Häftet ska väcka en lust att slöjda av skogens material, men även bidra till en förståelse för hur viktig skogen är, på många olika sätt.

Officiell release av häftet sker på Nääs Slöjd & Byggnadsvård i Floda utanför Göteborg den 4/9 2024 kl 11:00.

Häftet är en del av vårt projekt Skogens Material, framtaget med bidrag från Riksantikvarieämbetet, och tryckt med bidrag från Stiftelsen Längmanska kulturfonden och Kungliga Patriotiska Sällskapet.

Texter och bilder

Häftet innehåller texter av bland annat Helena Åberg, tidigare hemslöjdskonsulent i Sörmland. Beskrivningarna är framtagna i samarbete med mästarslöjdaren Knut Østgård och bilderna är tagna av Karin Björkquist.

Foto: Karin Björkquist

Vi ses i skogen!

Litteraturlista

Här hittar du en litteraturlista till teknikhäftet.

Pressbilder 

Här kan du ladda ner pressbilder genom att klicka på respektive bild:

 

Information för återförsäljare 

Hemslöjdsbutiker eller hemslöjdsföreningar köper ”Om skogens material” via vår distributör Förlagssystem i deras webbshop för återförsäljare.

Privatpersoner hittar häftet i butik eller näthandel

Som privatperson köper du våra böcker bland annat i hemslöjdsbutikerna och i nätbokhandeln. Böckerna finns även hos vissa bokhandlare och i en del museibutiker. Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund har ingen egen direktförsäljning till privatpersoner.