Gesäll- och mästarbrev är internationella bevis på yrkesskicklighet. Krukmakare ansöker senast 1 juni.
Krukmakargesällerna Michelle Reeve och Maria Englund efter avlagt prov på Porslinsfestivalen 2017. Foto: Stefan Andersson
Gesällbrev i krukmakaryrket
Ett gesällbrev kan sökas av den som har minst 3500 timmars dokumenterad utbildning eller erfarenhet i yrket. Sista ansökningsdag att ansöka om gesällprov i krukmakaryrket är den 1 juni 2019.
Provet utförs på Formakademin i Lidköping på Porslinsfestivalen den 16 augusti. Utöver ett godkänt prov krävs också stor teoretisk och praktisk kunskap inom området. Därefter är det Sveriges Hantverksråd som utfärdar själva brevet.
Krukmakaren Maria Englund, till höger på bilden, gjorde sitt gesällprov 2017 live inför publik.
”Totalt var vi nio stycken som prövade för gesällbrev. Men vi var bara två som gjorde proven under en och samma dag. Övriga hade skickat in arbetsprover. För mig kändes det viktigt att få bli bedömd också under själva arbetet och inte enbart utifrån föremålen.”
Provbestämmelser gesällbrev i krukmakaryrket
Mästarbrev i krukmakaryrket
För att ta mästarbrev i krukmakaryrket behöver du ha gesällbrev eller ansöka om validering av gesällprovet. Ansökan sker senast 1 juni 2019. Validering innebär kortfattat att du kan visa upp dokumenterad yrkeserfarenhet, utbildning och arbetsprover. Läs mer i provbestämmelserna nedan.
Provbestämmelser mästarbrev i krukmakaryrket
Krukmakaren Lars Andersson tog mästarbrev 2018
En som vet hur det känns att ta mästarbrev i krukmakaryrket är Lars Andersson som driver Skansens och Fårö Krukmakeri tillsammans med kollegan Nina Lilljeqvist.
Lasse är krukmakare med rötterna i den skånska leran och har lång erfarenhet av såväl saltglaserat stengods som traditionellt lergods. Med över trettio år som verksam krukmakare är han en av många eldsjälar inom svenskt krukmakarhantverk, prisbelönt för design och yrkesskicklighet.
”Mästarbrevet blir kronan på verket i en lång karriär som krukmakare. Det betyder mycket för mig personligen, men även för branschen i sin helhet. Det höjer yrkets status och bör på sikt ge en kvalitetssäkring!”
Stefan Andersson berättar om hur du blir gesäll eller mästare i krukmakaryrket
I granskningsnämnden för krukmakaryrket sitter Stefan Andersson, krukmakare, Nina Bergqvist, keramiker och lärare på Formfabriken och Calle Forsberg, krukmakare. I filmen nedan berättar Stefan mer om hur du går tillväga för att bli gesäll eller mästare i krukmakaryrket.
Läs mer om gesäll- och mästarbrev
Läs om prisutdelningen i Blå Hallen 2018
Kontakta gärna mig för frågor om gesäll- och mästarbrev i krukmakaryrket!
Agneta Carlson
+46 (0)8-545 494 52
agneta.carlson@hemslojden.org