Följ vår julkalender på Instagram där vi tipsar om pyssel, aktiviteter och beskrivningar på klappar att göra själv. Skrymmande beskrivningar lägger vi upp på hemsidan. God hållbar jul!
Tälj en enkel smörkniv
Beskrivningen är ett utdrag ur boken Tälj för kök och trädgård, av Jögge Sundqvist. Boken är slutsåld. Hitta den på ett bibliotek nära dig!
Att tälja en smörkniv är bra att börja med för att lära sig hur kniven kan skära i träet. När du täljer måste eggen skära med veden. Skär man mot fiberriktingen spjälkar veden upp och det blir svårt att tälja.
Om du inte har tillgång till en täljhäst går det förstås bra att tälja allt med kniv och yxa. Hos en välgjord smörkniv ska handtaget fylla upp handen utan att bli klumpigt. Bladet ska vara tunt och smäckert.
För att smörkniven ska vara stark i övergången mellan blad och handtag måste fiberriktningen gå rak genom hela smörkniven från skaftet till bladets spets. Därför är det bäst att göra den i utkluvet material.
Material
- Hårt rakvuxet rått eller torrt lövträ som klyver fint: björk, ask, ek, lönn.
- Mått ämne: 250 × 50 × 25 mm i tårtbitsformat.
- Penna
- Konstnärslinoljefärg
- Rå kallpressad linolja
Verktyg
- Spräckjärn
- Träklubba
- Yxa
- Huggkubbe
- Fällbar såg
- Täljhäst
- Bandkniv
- Kniv
- Pensel
Förberedelser: klyv, släta och yxa till
Klyv ut ett ämne som är ca 250 mm långt för att det ska vara lätt att grovt yxa till det och klämma fast det i täljhästen. Den färdiga smörkniven är mellan 160 och 180 mm lång. Ett lämpligt ämne är en tårtbit som är 50 mm bred och 25 mm tjock på tårtbitens grövsta del.
Släta till ytorna med bandkniv i täljhästen. Rita upp en form på ämnet.
Yxa till smörknivens rygg grovt efter den uppritade formen. Tälj med kniv med armbågsgreppet, kraftgreppet eller saxgreppet. Knivryggen ska bli svagt böjd, sedd från sidan. Tunna ut skaftet, sett uppifrån, först med yxa, sedan med kniven, så att skaftet smalnar av och bladet blir jämntjockt, ca 5 mm. Här ger saxgreppet fin kontroll, ibland förstärkt med den påskjutande tummen från handen du håller ämnet med.
Såga ett snitt in mot den tunnaste delen av skaftet.
Så ska du tälja
Tälj med kniven in mot snittets djupaste del med konservöppnargreppet, det är ett grepp som inte tillåter kniven att åka iväg för långt när kniven släpper ur veden.
Du kan också börja hugga bort överflödet med yxa, men då måste du vara extremt försiktig så att inte yxeggen hugger in i bladet. Då uppstår direkt en spricka som knäcker det tunna bladet.
Avsluta urtaget mot skaftet mellan blad och handtag med korslagda tumgreppet för att få fibrerna att göra en jämn, snygg övergång mellan med- och motved.
Justera handtaget så att det blir spolformat. Är det mycket material att ta bort, ta bort det i tre delar: fasa av de två kanterna och sedan den återstående uppstickande åsen.
Är du nöjd med formen på smörkniven?
Betrakta smörkniven och bearbeta de kvarstående tre sidorna tills du är nöjd med formen från sidan och ovanifrån. Skär av hörnen till faser som löper efter hela formen; de ger det vackra linjespelet!
Har du en täljhäst kan du spänna fast ämnet i den för att tälja faserna, men det brukar vara farligt att ställa bladet på högkant under huvudet, då spräcks det lätt. Såga bort den del som satt fast i täljhästen och fasa av ändträet.
Om ämnet är rått ska det torka i några dagar invirat i ett tygstycke.
Rentälj alla ytor med kniven tills de blir så släta att du inte behöver sandpapper.
Måla skaftet med konstnärslinoljefärg, torka och låt knivbladet stå och suga rå kallpressad linolja några timmar. När färgen har torkat någon vecka är smörkniven klar att använda.
Sugen på fler föremål att tälja? Tälj för kök och trädgårdär slutsåld. Hitta den på ett bibliotek nära dig.