Rosengång – 400 nya bilder ur Zickermans studiesamling

Collage av vävtekniken rosengång

Rosengång är temat för denna veckas vävteknik i Zickermans studiesamling. Nu har 400 bilder lagts till i samlingen på Digitalt Museum.

Vävarna har sitt ursprung i många av Sveriges landskap – från Skåne i söder till Norrbotten i norr.

Rosengång är en kypertteknik inom vävning som används i mattor och bordsdukar samt ranor/vepor. Rosengång kan antingen vävas liksidigt med mönster och löst liggande trådar på båda sidor (”lös rosengång”), eller oliksidigt, med tydligt mönstrad och ripsartad rätsida och löst liggande trådar på baksidan (”bunden rosengång” eller ”gubbaväv”). (Källa: Wikipedia)

Du hittar vävtekniken rosengång i mapparna 77 – 81 på digitaltmuseum.se/owners/S-HS eller använd direktlänkarna nedan.

77 | 78 | 79 | 80 | 81

Se smakprov på några av bilderna från mapparna:

Om studiesamlingen

Under åren 1910-1932 genomförde Lilli Zickerman en inventering av folklig textil i Sverige. Syftet var att dokumentera olika textila tekniker men också att stärka värdet på de textila föremålen. Hon började systematiskt fotografera, mäta upp och beskriva de föremål som hon inventerade på sina resor runt om i landet. Till sin hjälp hade hon sin bror som handkolorerade fotografierna utifrån garnprover tagna från föremålen.

Zickermans studiesamling finns på Nordiska museet i Stockholm. På 1940-talet köpte Hemslöjden dupletter av de 12 000 första bladen av Lilli Zickerman och dessa deponerades som en studiesamling på Konstfack. Samlingen består av 12 000 blad, varav 1000 blad sedan tidigare är publicerade på Digitalt museum. De återstående 11 000 bladen håller vi nu på att märka upp efter teknik, material, mönster och ort.

Till Zickermans studiesamling (öppnas i nytt fönster)