Mästerliga maskor, tändstickstavlor och igelkottaskinn. Nya numret av Hemslöjd drar ut stickor och tar läsaren till skotska högländerna, Sápmi, Bohuslän och Tadzjikistan.
Han är en av de tongivande konstnärerna i Sápmi, men extremt restriktiv med att låta sig intervjuas. I Perisak Juusos slöjd möts respekt, revolution och filosofi. Duodjisamlarna slåss om hans kåsor, knivar och smycken. Hemslöjd har fått en exklusiv intervju!
Lägg din fritid på att bygga tändstickstavlor. Det sa 1940-talets politiker och folkbildare till dåtidens arbetare. De såg risker med den nyvunna fritid som uppstod i semesterns kölvatten. Sven Teglund skriver folkhemshistoria och avslöjar bluffen om Bodens fästning.
Legendariska formgivaren Britt-Marie Christoffersson har gjort mer för stickningen här i landet än de allra flesta. Strukturerat och målmedvetet har hon sökt lösning på lösning, möjlighet efter möjlighet. Är hon Sveriges mest ofrivilliga forskare?
– När du täljer i trä måste du tänka som en poet. Då kommer bilderna av sig själva, säger Mirhalim Yahyoev om det uråldriga bildhuggarhantverk som förs vidare i Sidenvägens Tadzjikistan.
Varje år föds 7 000 barn för tidigt i Sverige. Många blir kvar på sjukhus under lång tid. Hemslöjd har träffat eldsjälarna som vet vad en sparkdräkt i rätt storlek kan betyda.
Dessutom reder vi ut sanningen om det igelkottaskinn som visans gubbe fick uti ändanom, träffar den trendsättande, skotska stickningsentreprenören Kate Davis och fördjupar oss i mönsterstickningens matematik, rosenhäckar och vildäpplen. Sticka och brinn med Hemslöjd!
Nya numret når prenumeranterna 28 mars och finns ute i Pressbyrån från 3 april. Du kan också köpa digitala lösnummer genom appen Qiozk.
Teckna din prenumeration så får du alltid tidningen först av alla