Handmade Issues bjöd på en eftermiddag med många olika perspektiv på det handgjorda skapandet. Deltagarna delade frikostigt med sig av sina kunskaper och erfarenheter och det blev en givande blandning av färgstark konst, historie- och kulturarvsanalys, dräktskickshistoria, hållbart mode och innovation. På storskärm pågick samtidigt slöjdarbeten; påssöm och remake av återvunna skjortor.
Eftermiddagen inleddes med att moderatorn Robert Fux äntrade scenen – iklädd en för dagen ny kreation av papper. Scenen var fylld av föremål övertäckta med vita lakan. Vartefter programmet fortskred avtäcktes föremålen; blommor, en symaskin, en sockendräkt och flera konstnärliga dockor, bland annat.
Verksamhetschef på Hemslöjden – Kerstin Andersson Åhlin – delade ut blommor och stipendier till nio stipendiater. Den tionde stipendiaten fick sitt stipendium som sista punkt på dagen. Det var Barbro Wingstrand själv som läste upp motiveringen och räckte över stipendiet till Jonatan Malm.
Däremellan fick vi ta del av dessa programpunkter:
- Kulning av Anna-Karin Jobs Arnberg – klädd i sin sockendräkt från Dala-Floda – som berättade om dräktskickets utveckling samtidigt som Dagny Olsson broderade påssöm.
- I en fantastisk kreation visade Valeria Montti Colque ett bildspel med en mängd konstnärliga alster och filmer med fokus på kulturarv, traditioner, familj och konstnärsskap.
- Margareta Gynning; om nationalism och kulturarv i ett samtal med Robert Fux.
- Marie Teike och Ingegerd Sten som tillsammans visade och berättade om vad Stadsmissionen Remake handlar om.
- Helena Hanssons forskningsprojekt om frugal – sparsam – innovation, med exempel från Sverige och Kenya.
Om du missade evenemanget så har du chans att se det i efterhand. Vi filmade hela eftermiddagen och kommer att publicera filmerna inom några veckor på hemslojden.org.
Tack alla medverkande för en fantastiskt inspirerande dag!
Handmade Issues – kreativt forum för handgjort skapande – är Hemslöjdens evenemang där vi på olika sätt visar vad handgjort skapande kan vara och är idag.