Ulf Jansson har specialiserat sig inom skärsvarvningen. Han svarvar tunna skålar som han avslutningsvis bearbetar genom att skära, sy och måla. Ulf använder oftast matematiska funktioner som bas för att skapa kantformer och mönster.
På Handmade Issues kommer Ulf, tillsammans med hemslöjdskonsulenten Nicklas Flinck, att prata om utmaningar, om att våga och om att vilja. Hur man ger sig hän och låter någonting ta tid. Om att matematik är vackert och om svarvningens förbannelse. Men såklart kommer Ulf även att svarva på plats i Kulturhuset Stadsteatern.
Hur tror du att handens skapande kan påverka den enskilda individens utveckling?
– Handen är den kroppsdel som använder mer hjärnkapacitet än någon annan. Att arbeta med händerna påverkar oss således mycket och händernas arbete ger en direkt kvittens och får oss att känna oss nyttiga. Detta ger tillfredsställelse och får oss att växa som människor.
Har svarvning en plats att fylla i framtiden och i så fall vilken?
– Framtiden är vad vi gör den till. Skapandet är en fundamental ingrediens och svarvning är en genre. Låt mig citera Charles Plumier från hans bok L’art de tourner som kom ut 1701:
”Nöjet och nyttan av att begagna svarvstolen torde vara nog för att få oss att inse, att en så angenäm och nödvändig konst måste räknas bland dem som utövats och utvecklats av människan sedan världens första tid.”
Cirkeln är ett grundelement – svarven och cirkeln hör ihop som ler och långhalm!
Inför utställningen Händer som skapar spelade Hemslöjden i Kronoberg in filmen ”Att tänja på gränser” tillsammans med Ulf Jansson. Du hittar den här:
Niclas Flinck – hemslöjdskonsulent/utvecklare
Niclas Flinck jobbar som hemslöjdskonsulent/utvecklare i Jönköping. Här kan du se en film där han, tillsammans med tidningen Hemslöjds redaktör Maria Diedrichs, pratar om handens kunskap och om vilken roll slöjden har i framtiden.
Bilder