Erland Kaldaras

Varför har smycken haft sån stor betydelse för det romska folket? Hur kommer det sig att romer levt ett så kringflackande liv? Vilka mönster och symboler är typiska inom det romska hantverket? Hör Erland Kaldaras, nationell utvecklare av romskt hantverk, berätta om allt detta och mycket mer.

Romska hårsmycken i guld.

Romerna blev 1971 erkända som ett världsfolk av FN, som ett folk med en egen rik kultur och med egna traditioner. Bland romerna har det genom tiderna funnits många skickliga hantverkare, som trots knapphändig utrustning och svåra förhållanden klarat att tillverka vackra smycken och föremål. Erland Kaldaras, nationell utvecklare av romskt hantverk, brinner för att bevara och re-vitalisera det romska hantverket. Här berättar han om sitt kringvandrande folks historia, det rika symbol- och mönsterspråket samt varför kvinnorna ofta varit så rikligt smyckade.

 

 

Vill du veta mer?

Här är Erlands tips till den som vill veta mer om romer, den romska kulturen och hantverket. I det nedladdningsbara kompendiet här nedan finns bl a bilder på de vackra föremålen ur föreläsningen med!

 

Omslag till skriften Romskt hantverk av Erland Kaldaras

Klicka på bilden för att ladda ner Erlands kompendium om Romskt hantverk.

Romska kulturcentret i Malmö

Österlens museum och utställningen med romska smycken.

 

Tillbaka till Hemslöjdens dag startsida