Endagskurs: Näverstickning

Näverstickning är ett sticksätt som ger ett rutigt resultat och ser ut ungefär som flätat näver. Även om man historiskt stickade främst strumpskaft och vantmuddar passar tekniken utmärkt till sjalar, kuddar, väskor och tröjor etc.

Det ser ganska komplicerat ut att sticka näverstickning, men har man väl kommit på hur det fungerar är det istället nästan svårt att sluta, man vill bara sticka en ruta till, och även om man stickar varje ruta för sig blir det inte en massa trådar att fästa.

Vi går igenom grunderna i tekniken och du får påbörja en trekantig sjal nerifrån spetsen. Sjalen gör sig mycket bra i självrandande garn med långa färgskiftningar men även enfärgat går bra eller varför inte restgarner. Då vi skall sticka sjal väljer vi en sticka som är lite större än vanligt till garnet och gärna en rundsticka. Ett tips är att redan hemma prova vilken stickstorlek som ger ett trevligt material i det garn du valt

Ta med garn, passande stickor och en virknål i samma storlek som stickan, anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

För att få utbyte av kursen bör du ha lite stickvana och behärska både aviga och räta maskor.

Kursledare är Maria Gustafsson, stickdesigner och -pedagog. Hennes beskrivningar hittar du bland annat på Ravelry (http://www.ravelry.com/designers/marias-garn).

Marias sociala medier:

Bild: Bengt Gustafsson