Uppsala hemslöjdsförening

Så här ser det ut hittills i höst. Vi kan komma på fler kurser, workshops och föreläsningar, särskilt om vi får idéer ifrån dig som medlem! Du kan ta kontakt med någon i styrelsen om du har något du vill göra.
Medlemmar får information om kurser och träffar via epost. Har du inte fått någon epost från oss det senaste året, skicka din adress till kassören inga-lill.cras@telia.com

 

Lördag 3 september

På Slöjdens dag lördag 3 september ordnar vi materialloppis i Stadsträdgården i Uppsala.
Det blir också visning av olika tekniker. Vill du vara med och sälja av ditt överflöd av material, verktyg, böcker, projekt? Du som är medlem i Uppsala Hemslöjdsförening kan vara med.
Vad kan man sälja? Garn, tyg, verktyg, projekt, böcker, knappar, pärlor, papper, tillbehör etc etc.
Allt som är till för att slöjda och som du vill göra dig av med, kan du sälja på vår materialloppis. Även halvfärdiga saker, kanske några helfärdiga också som du tröttnat på.
Du prissätter dina saker själv och får alla intäkter. Låga priser brukar resultera i mer försäljning men du bestämmer helt och hållet själv. Vi kommer inte att ha några riktlinjer för priser.
Om du har eget bord – ta med det! Vi har ett antal bord men kan inte garantera att de räcker till alla. Om du kan ordna ett själv, kan vi ta in fler säljare.
Vi kommer att vara på gräsmattan vid Gula villan, som vi varit två år tidigare på slöjdens dag.
Tid 10-15. Kom efter kl 9 så att du hinner ordna ditt bord och kanske hjälpa någon annan.

Anmälan till inga-lill.cras@telia.com   OBS annan adress än vanligt!
Pris 100 kr om du har eget bord, 150 kr om du inte har eget bord. Då ingår lunch på Gula villan. Deltagaravgiften ska vara betald en vecka innan 3 september. Betalning sker via Swish till kassören Inga-lill Cras på 073-963 19 06. Märk betalningen med Slöjdloppis. Alternativt till föreningens bankgiro 702-4490. Om du avbokar före en vecka innan får du pengarna tillbaka. Om du avbokar senare och vi har en kölista får du också pengarna tillbaka.

Så om du vill vara med och sälja – anmäl dig via epost till inga-lill.cras@telia.com OCH betala in deltagaravgiften!
Läs mer på aktivitetens sida.

 

KURSER, WORKSHOPS M M

Inga förkunskaper behövs för våra kurser och workshop om det inte nämns speciellt.

 

Lördag-söndag 27-28 augusti

Kurs i yllebroderi med Anna Wengdin. Möjligen en plats kvar!  Läs mer på aktivitetens sida.

 

Tisdag 20 september

Marie Teike från Stockholms stadsmission sociala företag Remake kommer och berättar om deras verksamhet.
Marie Teike är  grundare av samt design- och produktionsansvarig för REMAKE
Lokalen är Vuxenskolan, Kungsängsgatan 12. Anmälan till info@uhf.hemslojden.org Skriv Remake i ämnesraden.
Arrangemanget är gratis. Vi återkommer om tid men det är på kvällen.

 

Lördag 8 oktober

Lappa, laga och dekorera med sashikostygn. Workshop med kursledare Elise Nilsson. Klockan 9-15 i Vuxenskolans lokaler på Kungsängsgatan 12 i Uppsala.
Pris för medlem i Uppsala Hemslöjdsförening 400 kr, icke medlem 600 kr.
Deltagarna tar med sig ett eget klädesplagg de på något sätt vill laga, förstärka eller dekorer med sashiko. Exempelvis slitna och trasiga jeans eller plagg med små hål eller fläckar.
För de som önskar finns möjligheten att iställer testa olika stygn och mönster genom att brodera tyglappar med sashkostygn, vilka kan användas som lagningslappar eller till andra kreativa projekt.
Anmälan till info@uhf.hemslojden.org senast 1 oktober. Skriv Sashiko i ämnesraden.

22 oktober

Återbruksworkshop med Inga-lill och hennes lådor med material som någon annan inte ville ha. Kom och utmana din kreativitet, gör vackra grejer, eller bara sitt och joxa med händerna ett par timmar. Anmälan till  info@uhf.hemslojden.org Skriv Återbruk i ämnesraden.
Tid 11-15, ta med lunch om du vill ha. Pris 150 kr för medlemmar, 250 för icke medlemmar. Då ingår material och du får låna verktyg som du behöver.

 

19 november

Workshop i att göra himmeli-mobiler. Fina mobiler med strå eller sugrör. Mer information senare.

 

AFTER-WORK

Vi håller slöjd-after-work i Katedralkafeet vid Domkyrkan, i samarbete med Uppsala Domkyrkoförvaltning. Lokalen fungerar bra för rullstolar och rullatorer. Alla afterworktillfällen är gratis och vi bjuder på fika. Ta med något att göra eller kom för enbart samvaro. Ibland har vi ett tema med inbjudna gäster. Tiden är 17.30 till cirka 19.30. Ingen anmälan.

Höstens datum är:
Onsdag 14 september
Onsdag 28 septemberTema bildväv, Övre Slottsvävarna kommer och visar vad de gör.
Onsdag 12 oktoberTema reflexer, vi gör reflexsmycken inför höstens mörka dagar och kvällar.
Onsdag 26 oktoberTa med trasiga smycken så visar Inga-lill hur man lagar dem.
Onsdag 9 november Tema flerfärgsstickning.
Onsdag 23 novemberVi gör roliga och fina reflexer.
Onsdag 7 december

Alla våra aktiviteter sker i samarbete med Hemslöjdskonsulenterna på Upplandsmuseet samt Studieförbundet Vuxenskolan. Tack!
Om du har idéer för workshops, kurser, utflykter, föredrag eller möten i allmänhet, hör av dig till någon i styrelsen eller skriv en rad i vår Facebookgrupp Uppsala Hemslöjdsförening.

Det är enkelt att bli medlem, klicka bara på BLI MEDLEM uppe till höger. Medlemsavgiften är 250 kr/år.

———————————————

Gå med vår Facebookgrupp

Uppsala Hemslöjdsförening. Information finns också på vår webbsida https://hemslojden.org/forening/uppsala-hemslojdsforening/

Facebookgruppen är öppen för alla som vill veta mer om slöjdaktiviteter i Uppsala.

———————————————

Vill du göra något särskilt, hör av dig till styrelsen!

Du får mycket jättegärna komma med förslag vad vi kan göra, och du får även väldigt gärna komma med nästan färdigplanerade kurser! Kanske DU kan hålla i något? Vi har bra lokaler i och med samarbetet med Upplandsmuseet och Studieförbundet Vuxenskolan, vi har god ekonomi och vi har gott humör. Nu behöver vi DINA idéer och engagemang!
Man kan till exempel starta kamratcirklar, vilket är att en grupp människor träffas och gör något tillsammans. Man kan få hjälp med lokal och eventuellt verktyg genom Vuxenskolan.

———————————————

Om oss

Uppsala Hemslöjdsförening är en ideell lokalförening. Vi är en underavdelning av Hemslöjdsförbundet i Uppsala län (HUL) och tillhör Sveriges Hemslöjdsföreningars Riksorganisation (SHR).

Föreningens styrelse:

Tiina Kiveliö, ordförande Mobilummer 073-38 99 669, epost tiina.kivelio@gmail.com
Inga-lill Cras, kassör. Mobilnummer 073-963 1906, epost inga-lill.cras@telia.com
Marianne Jonsson,     marianne0910@gmail.com
Karin Stålberg,    karins79@hotmail.com
Ellinor Hallbäck,    ellinor.hallback@hotmail.com
Monica Reinholtz,    monica.reinholtz@svenskakyrkan.se

Valberedning under 2022:

Alice Hultgren, Lizette Bellman.

 

Vi samarbetar med andra slöjdföreningar i Uppland

Upplandsmuseet
Hemslöjdsförbundet i Uppsala län
Ull i Uppland
Upplands Lin
Broderiakademin
Uppsala Vävare
Kulturföreningen Fyrisgillet
Hammarskogssmederna

och gärna fler, om du har förslag!

———————————————

Kontakta oss gärna

Men tänk efter om det är oss du ska kontakta! Kursen du vill gå kanske anordnas av länshemslöjdskonsulenterna på Upplandsmuseet? Hemslöjdsbutik finns inte längre i Uppsala. Och man kan vara medlem i Uppsala Hemslöjdsförening eller länsförbundet.
Vill du bli av med något material eller skaffa något? Det är svårt för oss att förmedla, men gå in på vår Facebookgrupp Uppsala Hemslöjdsförening, så finns det säkert någon som kan hjälpa dig.

———————————————

För våra kurser gäller

Anmälan är bindande men ej personlig. Betalning två veckor innan. Om man avanmäler sig tidigare än sju dagar före kurstilldagen, får man tillbaka avgiften förutom 100 kr (men du kan ge platsen till en god vän).

———————————————

Lite mer personlig information om oss

Tiina Ritzén Kiveliö

Jag är broderientusiast som brinner för fritt yllebroderi. Älskar nordisk design och konst, loppisar, återbruk och blommor / trädgårdar. Har arbetat med mänskliga rättighets-, minoritets- och integrationsfrågor, men är idag nybliven pensionär. Följer aktivt svensk, finsk och estnisk slöjd och vill gärna att slöjden blir en del av mångas vackrare vardag.

 

Marianne Jonsson

Slöjd och hantverk är och har alltid varit en stor del av mitt liv. För mig är det roligt, lustfyllt och det ger mig glädje att arbeta med mina händer. Jag har hemslöjdsbakgrund och har tidigare i mitt yrkesverksamma liv arbetat som Hemslöjdskonsulent och Projektledare för Slöjdcirkus och slöjdklubben.

Karin Stålberg

Jag kommer från Hälsingland men bor i Uppsala sedan länge. Slöjd har alltid intresserat mig: när jag var liten virkade, stickade och snickrade jag. Sedan jag blev vuxen har jag vidgat vyerna och sysslar även med luffarslöjd, bokbinderi, broderi, täljning m.m. Återbruk av olika slag ägnar jag mig gärna åt. Slöjd för mig är skaparglädje och gemenskap!

 

Ellior Hallbäck

Intresset och fascinationen för slöjd och hantverk har alltid funnits. Glädjen och tillfredsställelsen att göra själv är oslagbar. Är utbildad textillärare. Helst stickar och broderar jag i mitt favoritmaterial ull. Jag har arbetat på bla Uppsala Stadsteaters kostymatelje med tillverkning av scenkostymer.

 

 

 

Inga-lill Cras

Lärde mig sy i vuxen ålder, helt självlärd. Därmed har jag vissa vita fläckar på min kunskapskarta, men jag strävar efter att fylla dem, gärna med färg, som jag älskar.
Jag gillar också återbruk och gör smycken och väskor av sånt som andra kallar skräp. På workshops visar jag andra hur man kan göra.
Jag har också en väldigt stor samling av böcker och tidningar om mode och textil.

 

 

 

Monica Reinholtz vill inte vara med på bild men tycker om att sticka, sy (kläder och väskor) och pyssla. Hon är dessutom föreningens sekreterare.

Relaterat ur Slöjdkalendern

Hemslöjdens dag 2022 – Materialloppis

På Slöjdens dag lördag 3 september ordnar vi materialloppis i Stadsträdgården i Uppsala. Det blir också visning av olika tekniker. Vill du vara med och...

Slöjd After Work

14 september Slöjd-After Work kl 17.30-cirka 19.30. Slöjd-after work i Katedralkafeet vid Domkyrkan. Slöjd-after work är ett tillfälle att...

Föreläsning om Remakes verksamhet

Marie Teike från Stockholms stadsmission sociala företag Remake kommer och berättar om deras verksamhet. Marie Teike är  grundare av samt design- och...

Slöjd After Work

28 september Slöjd-After Work kl 17.30-cirka 19.30. Slöjd-after work i Katedralkafeet vid Domkyrkan. Tema bildväv, Övre Slottsvävarna kommer och...

Kurs i Sashiko

Lappa, laga och dekorera med sashikostygn. Workshop med kursledare Elise Nilsson. Klockan 9-15 i Vuxenskolans lokaler på Kungsängsgatan 12 i...