Uppsala hemslöjdsförening

Medlemmar får information om kurser och träffar via epost. Har du inte fått någon epost från oss det senaste året, skicka din adress till
info@uhf.hemslojden.org

 

 

KURSER, WORKSHOPS, FÖREDRAG

Inga förkunskaper behövs för våra kurser och workshop om det inte nämns speciellt.

 

9 mars Blommor, kräppapper och skaparglädje

Välkommen till en skapardag då du lär dig göra några olika blommor i kräppapper. Kursledare är Lotta Johansson och du kan se hennes skapelser på instagram: Lotta_made_this
Vi börjar med att tillsammans, steg för steg, göra varsin vallmo, för att sedan sätta ihop en pionliknande skapelse och till slut får du testa dina egna vingar lite mer fritt.
Allt material ingår i kostnaden. Du får välja fritt bland förberett kräppapper och du använder dig av redskap på plats då du tillverkar dina blommor.
Det enda du behöver göra är att dyka upp med en papperssax i handen, eventuella läsglasögon på näsan, beredd på skapande och härligt prat.

Tid:9 mars klockan 10-16.
Plats:Vuxenskolan, Kungsängsgatan 12
Pris: 600 kr för medlem och 800 kr för icke medlem. Material ingår.
Anmälan till info@uhf.hemslojden.org senast 4 mars. Efter att du anmält dig och fått bekräftelse ska du betala in kursavgiften på bankgiro 702-4490.

Denna verksamhet sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Om du sett tidigare information om tid och pris är den ändrad, detta är det som gäller.

 

21 mars Kom och lyssna på föreläsning om retrotyger!

Vill du veta mer om fantastiska mönster, mode och designhistoria?
Vill du höra intressanta anekdoter och frossa i vackra färger och mönster?
Anmäl dig då till denna föreläsning som anordnas av Uppsala hemslöjdsförening i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.
Föreläsare Maria Jernkvist är passionerad samlare av Marimekkotyger och har en stor kunskap om finska textilmönster från 1950/60/70-talen. Hon har satt upp textilutställningar både i Sverige och Finland samt har under många år frilansat som skribent för tidskriften Scandinavian Retro.
Efter föreläsningen frågestund, har du tyg du undrar över, ta med det eller ta en bild!
Tid: Torsdag den 21 mars, kl 18-20.
Plats: Drakensalen, Vuxenskolan, Kungsängsgatan 12, Uppsala
Kostnad: 100 kr för medlemmar i Uppsala hemslöjdsförening, 150 kr för icke medlemmar.
Obligatorisk anmälan till info@uhf.hemslojden.org
Du får svar inom några dagar och då kan du betala in till vårt bankgiro 702-4490.

 

AFTER-WORK

Våra medlemsträffar sker i form av slöjd-after-worki Katedralkafeet vid Domkyrkan, i samarbete med Uppsala Domkyrkoförvaltning.
Första tillfället är onsdag 17 januari och sen varannan vecka efter det. Tiden är 17.30-19.30 och man stannar så länge man själv vill.

Om du inte är medlem är du varmt välkommen att prova på en eller ett par gånger.

13 mars
27 mars
10 april
24 april
8 maj

Lokalen fungerar bra för rullstolar och rullatorer.
Alla afterworktillfällen är gratis och vi bjuder på kaffe/te.
Ta med något att göra eller kom för enbart samvaro.
Ibland har vi ett tema med inbjudna gäster. Temana kan komma att ändras! Vår stickakut står till tjänst om det behövs!
Ingen anmälan.
Tänk på att många är överkänsliga för dofter! Det som du tycker är lite doft kan göra att någon annan måste gå hem, så ta det lugnt med parfym, hårsprayer och hudkrämer.

 

Senare i vår fortsätter vi att vika och klippa papper, nu med påsktema. Vi ska också ha ett veckoslut med skira pappersblommor. 

 

Många av våra aktiviteter sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Domkyrkoförsamlingen. Tack!
Om du har idéer för workshops, kurser, utflykter, föredrag eller möten i allmänhet, hör av dig till någon i styrelsen.

Det är enkelt att bli medlem, klicka bara på BLI MEDLEM uppe till höger.

Här hittar du våra stadgar: Stadgar för Uppsala Hemslöjdsförening antagna 200227

———————————————

Gå med vår Facebookgrupp

Uppsala Hemslöjdsförening. Information finns också på vår webbsida https://hemslojden.org/forening/uppsala-hemslojdsforening/

Facebookgruppen är öppen för alla som vill veta mer om slöjdaktiviteter i Uppsala.

Du kan följa vårt instagramkonto för att få reda på våra aktiviteter. Det heter ”uppsalahemslojdsforening”.

———————————————

Vill du göra något särskilt, hör av dig till styrelsen!

Du får mycket jättegärna komma med förslag vad vi kan göra, och du får även väldigt gärna komma med nästan färdigplanerade kurser!
Kanske DU kan hålla i något? Vi har bra lokaler i och med samarbetet med Studieförbundet Vuxenskolan, vi har god ekonomi och vi har gott humör. Nu behöver vi DINA idéer och engagemang!
Man kan till exempel starta kamratcirklar, vilket är att en grupp människor träffas och gör något tillsammans. Man kan få hjälp med lokal och eventuellt verktyg genom Vuxenskolan.

———————————————

Om oss

Uppsala Hemslöjdsförening är en ideell lokalförening. Vi är en underavdelning av Hemslöjdsförbundet i Uppsala län (HUL) och tillhör Sveriges Hemslöjdsföreningars Riksorganisation (SHR).

Föreningens styrelse:

Tiina Kiveliö, ordförande Mobilummer 073-38 99 669, epost tiina.kivelio@gmail.com
Marianne Jonsson,  kassör.   marianne0910@gmail.com
Karin Stålberg,    karins79@hotmail.com
Ellinor Hallbäck,    ellinor.hallback@hotmail.com
Monica Sedell,    monsede@hotmail.com

 

Vi samarbetar med andra slöjdföreningar i Uppland

Upplandsmuseet
Hemslöjdsförbundet i Uppsala län
Ull i Uppland
Upplands Lin
Broderiakademin
Uppsala Vävare
Kulturföreningen Fyrisgillet
Hammarskogssmederna

och gärna fler, om du har förslag!

———————————————

Kontakta oss gärna

Men tänk efter om det är oss du ska kontakta! Kursen du vill gå kanske anordnas av länshemslöjdskonsulenterna på Upplandsmuseet? Hemslöjdsbutik finns inte längre i Uppsala. Och man kan vara medlem i Uppsala Hemslöjdsförening eller länsförbundet.
Vill du bli av med något material eller skaffa något? Det är svårt för oss att förmedla, men gå in på vår Facebookgrupp Uppsala Hemslöjdsförening, så finns det säkert någon som kan hjälpa dig.

———————————————

För våra kurser gäller

Anmälan är bindande men ej personlig. Betalning två veckor innan. Om man avanmäler sig tidigare än sju dagar före kurstilldagen, får man tillbaka avgiften förutom 100 kr (men du kan ge platsen till en god vän).

———————————————

Lite mer personlig information om oss

Tiina Ritzén Kiveliö

Jag är broderientusiast som brinner för fritt yllebroderi. Älskar nordisk design och konst, loppisar, återbruk och blommor / trädgårdar. Har arbetat med mänskliga rättighets-, minoritets- och integrationsfrågor, men är idag nybliven pensionär. Följer aktivt svensk, finsk och estnisk slöjd och vill gärna att slöjden blir en del av mångas vackrare vardag.

 

Marianne Jonsson

Slöjd och hantverk är och har alltid varit en stor del av mitt liv. För mig är det roligt, lustfyllt och det ger mig glädje att arbeta med mina händer. Jag har hemslöjdsbakgrund och har tidigare i mitt yrkesverksamma liv arbetat som Hemslöjdskonsulent och Projektledare för Slöjdcirkus och slöjdklubben.

Karin Stålberg

Jag kommer från Hälsingland men bor i Uppsala sedan länge. Slöjd har alltid intresserat mig: när jag var liten virkade, stickade och snickrade jag. Sedan jag blev vuxen har jag vidgat vyerna och sysslar även med luffarslöjd, bokbinderi, broderi, täljning m.m. Återbruk av olika slag ägnar jag mig gärna åt. Slöjd för mig är skaparglädje och gemenskap!

 

Ellior Hallbäck

Intresset och fascinationen för slöjd och hantverk har alltid funnits. Glädjen och tillfredsställelsen att göra själv är oslagbar. Är utbildad textillärare. Helst stickar och broderar jag i mitt favoritmaterial ull. Jag har arbetat på bla Uppsala Stadsteaters kostymatelje med tillverkning av scenkostymer.

 

Monica Sedell

Jag har nog alltid hållit på med textil i någon form, vilket inte är så konstigt med tanke på att jag växte upp bland idel sömmande, stickande och virkande kvinnor. Det har blivit en del klädsömnad och lapptäcksmakande under åren …

Har nyligen börjat med yllebroderi vilket är otroligt kul!

Tidigare, när utrymmet medgav, så vävde jag. Håller också på med keramik, framför allt drejning. Samlar bland annat på hattar och på 60-70-talstyger (som jag troligen aldrig kommer att nännas sätta saxen i).

 

 

Relaterat ur Slöjdkalendern

Slöjd After Work

Slöjd-After Work kl 17.30-cirka 19.30. I Katedralkafeet vid Domkyrkan. Slöjd-after work är ett tillfälle att träffas, prata eller lyssna, och...

Slöjd After Work

Slöjd-After Work kl 17.30-cirka 19.30. I Katedralkafeet vid Domkyrkan. Slöjd-after work är ett tillfälle att träffas, prata eller lyssna, och...