Gästriklands hemslöjdsförening

Välkommen till hösten 2021

25 september Lindag –Arrangemanget 1 kvm lin 

Linet har växt för fullt i våra pallkragar vid Länsmuseet i Gävle och vid Valbogatan 46 i Gävle (utanför vår föreningslokal) Trots allt regnande har vi kunnat rycka linet.

25 september inbjuder vi till Lindag kl. 11-16 i Mejeriet Mackmyra bruk dit våra 61 linodlare förväntas komma för att få mer information.  Även du som inte odlat med oss i år är mycket välkommen. Vill du själv testa på, ta då med ditt rötade lin.

Har du några frågor besvarar vi dem så gott vi kan. Ställ frågan till e-post: gastriklandshemslojdsfor@gmail.com  alternativt via mobil 070-673 05 75  Inger Henriksson, ordförande

Läs mer om linprojektet på Hemslöjdens sida, klicka på denna länk.www.hemslojden.org/fa-kunskap/1-kvm-lin


Hemslöjdsresa – Studieresa – Våren 2022
På grund av rådande omständigheter, Covid-19, har vi beslutat att flytta fram vår resa till tidigast våren 2022. Vi återkommer med nytt program så snart FHM (Folkhälsomyndigheten) ger klartecken.


Program för höstens kurser

På grund av få deltagare och en lokal som råkade ut för den stora översvämningen har vi ställt in höstens kkurser.

Vår förhoppning är att kunna erbjuda nedanstående kurser i vår. Det går bra att anmäla intresse redan nu till gastriklandshemslojdsfor@gmail.com

Lämna gärna förslag på nya kurser.

Uppdatera din e-post adress, se under  Kontakta, nedan. Glöm inte att betala din medlemsavgift, om du ännu inte gjort det för 2021.


Kursverksamhet

Skicka gärna en bild på ert kreativa hantverksutförande till vår e-postadress, se nedan. Vi lägger gärna upp bilderna på Instagramkontot @hemslojden_gastrikland

Välkommen till som vi  hoppas en riktigt skapande höst.


Egen lokal
Gästriklands hemslöjdsförening har en egen mötes- och verksamhetslokal. Den finns på Valbogatan 46 i Gävle (Nordost) och ligger i källaren med ingång från gaveln. Ett stort antal busslinjer tar dig fram till Norra Rådmansgatan 30-32 eller till Vasaskolan i Gävle.

På grund av översvämningen den 18 augusti är lokalen stängd för avfuktning och kommande reparationer.


Barnslöjdläger – Parkslöjd i Mackmyra brukspark
Även i år genomfördes två Barnslöjdläger Mackmyra brukspark. 2-3 augusti och 9-10 augusti medverkade barn åldern 8-13 år. De fick bl.a. prova på att smida, virka tova och sticka.

För mer info om nästa års läger kontakta Inger Henriksson, nyrodder@hotmail.com eller ring 070-673 05 75.  Läs mer i infobladet (pdf-fil) om dagarna 2021: Barnslöjdläger_2021


Barnslöjd på Bibliotek
Normalt brukar vi kunna ha verksamhet under någon veckodag mellan 15.00-18.00 för barn i åldern 8-10 år då de fått prova på olika slöjdtekniker. För hösten 2021 har vi inget planerat.


Hemslöjdens dag 4 september

Den 4 september mellan kl. 12 och 16  vår kurslokal vid Valbogatan 46. visade medlemmar i en liten utställning vad de gjort i ull och lin. Utanför lokalen under ett partytält kunde beskådas linberedning och olika tekniker med ull. Där man också hade möjlighet att prova på. Mycket lyckad dag!

Välkommen!


ULLdagen på TURBIN Konsthantverk, Wij trädgårdar, Ockelbo

31 juli 2021 kl. 12-15 visade medlemmar i vår förening olika tekniker såsom kardning, spinning, tovning, nålbindning, ”kreativ stickning”, yllebroderier och pälssömnad.

Dessutom visades fårskinn och ull av Gästrikefår. Se vår affisch i pdf: Ulldag -Turbin 2021

Tack för ditt besök hos oss!


UPPTÄCK
Skönheten, Nyttan och glädjen i slöjden!
Välkommen som medlem i Gästriklands Hemslöjdsförening

Se även Medlemsblad 2019  och vårt Informationsblad

Kontakta gärna någon i styrelsen genom att använda denna e-post: gastriklandshemslojdsfor@gmail.com

Du som glömt att betala Medlemsavgift gör det till plusgirokontot, glöm inte att ange Namn och Gästriklands hemslödjsförening.

Bli medlem genom denna länk: https://hemslojden.org/engagera-mig/bli-medlem/


Instagram

Vi finns på Instagram under @hemslojden_gastrikland . Vi vill gärna att du följer oss där.

Dela gärna din slöjdglädje med oss under hashtaggen  #slöjdigästrikland


Detta hände under 2020:

Hemslöjdens dag firades över hela Sverige  5 september. I vår förening passade vi på att inviga vår Hemslöjdslokal på Valbogatan 46 med ett öppet hus och utställning i dagarna två. Många var det som kom och såg de alster som medlemmarna ställde ut för att visa bredden i vår förening. Utställningen var öppen 5 och 6 september mellan kl. 12-16. Se fil här: Hemslöjdens dag 2020  Naturligtvis var det Corona-avstånd som gällde.


Välbesökta Lindagar genomfördes med Gästriklands hemslöjdsförening vid två tillfällen i juli.

  • Söndag den 5 juli kl. 12 – 16 på Erik-Andersgården  i Asta
  • Lördag den 11 juli kl. 13 – 15 vid Turbin och Ekotorget, Tröskladan Wij trädgårdar i Ockelbo

Den 5 juli visades delar av linberedning som bråkning, skäktning och häckling och den 11 juli visades också hur det går till att spinna lin. Du hittar mer information i detta dokument (pdf-fil) Lindagar_2020.


De mycket populära Barnslöjdlägren hölls i Mackmyra brukspark


Årsmötet hölls den 22 februari i Silvanums lokaler, Gävle. Föredragshållaren Ingela Edqvist, berättade om ”Mönster och symboler”. En mycket uppskattad föreläsning.


Tävlingen avgjord.GästrikeHälsinge Hemslöjdsförbund i samarbete med Region Gävleborg och museer i länet utlyste en tävling i slöjd. Du kunde tävla i två klasser med högst tre bidrag per person inom Bruksföremål i trä med märkning (ej möbler och stora, skrymmande föremål) och Märkt textil.

Fyra vinnare har utsetts enligt följande:

  • Liuba Marchuk, märkduk byggd på händelser i Belarus tilldelades 4000:-
  • Duncan Gardner, mullvad, kråka och burk täljda i trä tilldelades 4000:-,
  • Elisabeth Norell, broderad budskapsduk på temat corona tilldelades 1000:-
  • Kerstin Ekengren, vävd linneduk med monogram tilldelades 1000:-

Här ser du hur inbjudan till tävlingen 2020 såg ut:  Slöjdtävling – bomärken och monogram