Gästriklands hemslöjdsförening

Välkommen till vår förening

Så börjar dagarna bli alltmer soliga och lockar till den kommande försommaren.  Nu brinner flitens låga och många fina hantverk ser dagens ljus  Det är nu dags att börja tänka på årets linodling, 1 kvm lin.

Planera för sommaren. Barn hälsas välkommen till våra Barnslöjdläger i Mackmyra brukspark.

Läs mer om detta nedan.


Välkommen till ett nytt år med 1 kvm lin

Nu är vi igång. Fröerna är levererade till årets odlare! Ett fåtal paket finns kvar att beställa. Anmäl ditt intresse snarast.

Kostnad
I år har vi tagit ut en liten summa för vår administration av linfrön. Det är lite dyrt med porto och kuvert… I samband med din anmälan kan du sätt in 40 kr till vårt plusgirokonto 93 87 07-7 Gästriklands hemslöjdsförening eller via Swish 070-253 69 98 Muriel Bjureberg.

Läs mer om projektet 1 kvm lin under www.hemslojden.org/fa-kunskap/1-kvm-lin

Anmälan
Skicka din anmälan med uppgift om namn, adress, mobil/telefon och e-postadress samt om du vill ha linfröntill gastriklandshemslojdsfor@gmail.com


På latin heter lin Linum usitatissimum, det betyder det högst nyttiga. Sällan har väl ett namn beskrivit en växt så bra. Linet klär oss, värmer och föder oss. Och linet drivs av sol, jord och vatten.


Barnslöjdläger – Parkslöjd i Mackmyra brukspark
Även i år genomför vi två Barnslöjdläger i Mackmyra brukspark. 1-2 augusti och 4-5 augusti för barn i åldern 8-13 år. På lägret får barnen prova på att smida, virka, tova och sticka bland mycket annat. Lättare lunch ingår i lägret.

För mer info om sommarens läger kontakta Inger Henriksson, nyrodder@hotmail.com eller ring 070-673 05 75.  Läs mer i infobladet (pdf-fil) om dagarna 2022: Barnslöjdläger 2022


 

Hemslöjdsresa – Studieresa
Eftersom pandemiläget verkar vara ’bättre’ på hösten, försöker vi hitta ett lämpligt resmål tills dess. Kom gärna med förslag på resmål.  Vi återkommer när vi vet mer.


Kursverksamhet
Dessa kurser planerar vi att genomföra om intresse finns!  Det går bra att preliminäranmäla till gastriklandshemslojdsfor@gmail.com

 • Återbruk av päls, sy i pälsskinn 
 • Våga utveckla ditt formspråk – nybörjarkurs
 • Nålbindning
 • En helg med tovning
 • Spinnkurs med ull, 2 heldagar (à 6 tim/dag) minst en vecka emellan, under oktober/november
 • Barnslödläger i augusti, Mackmyra Brukspark (pdf-fil)  Barnslöjdläger 2022
 • Slöjdläger för vuxna, 13-14 augusti i mackmyra Brukspark
 • Träsvarvning kurs 2023, 10-12/3, preliminärt datum.

Lämna gärna förslag på nya kurser.

Dessutom

 • Slöjddag, Turbin Ockelbo 30 juli, tema 1 kvm Lin
 • Hemslöjdens dag, 3 september hos Växtzon 4, Valbo – tema Ull

Slöjdcafé i Kungsgården till hösten
Första träffen blev mycket lyckad för vårens slöjdcafé! På första träffen gick stickor, virknålar och täljkniven varma. Var med och slöjda några timmar varannan torsdag i höst. Deltagarna kommer från både när och fjärran.
Nästa träffblir i höst på Berglunds Bageri i Kungsgården den 8 september kl.18.30 därefter var 14:e dag.
Se Inbjudan slöjdcafé


Kassören påminner om medlemsavgiften
Den är 190 kr som sätts in på bg 5040-1447 SHR. Ange ditt namn och Gästrikland om du inte hittar brevet från Hemslöjden.

Som ny medlem använder du denna länk: https://hemslojden.org/engagera-mig/bli-medlem/

Som medlem får du inbjudan till olika kurser och evenemang samt har rätt att göra din röst hörd vid våra årsmöten. Du utvecklar ditt nätverk och får ta del av både äldre och nyare tekniker.
Medlem – uppdatera din e-post adress till gastriklandshemslojdsfor@gmail.com

Se även vårt   Informationsblad

Vi finns på Instagram under @hemslojden_gastrikland . Följ oss där!
Dela gärna din slöjdglädje med oss under hashtaggen  #slöjdigästrikland

UPPTÄCKSkönheten, Nyttan och glädjen i slöjden!
Välkommen som medlem i Gästriklands Hemslöjdsförening


Kursverksamhet

Skicka gärna en bild på ert kreativa hantverksutförande till vår e-postadress, se nedan. Vi lägger gärna upp bilderna på Instagramkontot @hemslojden_gastrikland

Välkommen till som vi  hoppas en riktigt skapande höst.

Medlem – uppdatera din e-post adress, se under Kontakta, nedan.
Glöm inte att betala din medlemsavgift, om du ännu inte gjort det.


Egen lokal
På grund av översvämningen den 18  augusti 2021, är lokalen stängd för avfuktning och kommande reparationer. Under våren 2022 kommer kurserna att hållas i annan lokal.

Gästriklands hemslöjdsförening har en egen mötes- och verksamhetslokal. Den finns på Valbogatan 46 i Gävle (Nordost) och ligger i källaren med ingång från gaveln. Ett stort antal busslinjer tar dig fram till Norra Rådmansgatan 30-32 eller till Vasaskolan i Gävle.


UPPTÄCK
Se vårt Medlemsblad 2019  och Medlemsblad 2020 samt vårt Informationsblad

Kontakta gärna någon i styrelsen genom att använda denna e-post: gastriklandshemslojdsfor@gmail.com


Detta har hänt 2022

Årsmötet

Under vårens mat- och slöjdmarknad den 11 maj vid Länsmuseet i Gävle visade vi linberedning där även möjlighet fanns att bereda ditt eget odlade och rötade lin. Hade du inget lin fanns”prova på-buntar” att köpa. Läs mer här: Mat och hantverksmarknad_2022

Det här gjorde vi 2021

Linet har vuxit för fullt i våra pallkragar vid Länsmuseet i Gävle och vid Valbogatan 46 i Gävle (utanför vår föreningslokal) Trots allt regnande har vi kunnat rycka linet.

25 september hade vi en Lindag vid Mejeriet i Mackmyra bruk dit våra 61 linodlare förväntades komma för att få mer information.  Många besökare hade inte odlat lin och var mycket intresserade av att få se hur linberedning går till. Har du några frågor om linberedning, besvarar vi dem så gott vi kan. Ställ frågan till e-post: gastriklandshemslojdsfor@gmail.com  alternativt via mobil 070-673 05 75  Inger Henriksson, ordförande

Läs mer om linprojektet på Hemslöjdens sida, klicka på denna länk.www.hemslojden.org/fa-kunskap/1-kvm-lin


Barnslöjdläger – Parkslöjd i Mackmyra brukspark
Även i år genomfördes två Barnslöjdläger Mackmyra brukspark. 2-3 augusti och 9-10 augusti medverkade barn åldern 8-13 år. De fick bl.a. prova på att smida, virka tova och sticka.

För mer info om nästa års läger kontakta Inger Henriksson, nyrodder@hotmail.com eller ring 070-673 05 75.  Läs mer i infobladet (pdf-fil) om dagarna 2021: Barnslöjdläger_2021


Barnslöjd på Bibliotek
Normalt brukar vi kunna ha verksamhet under någon veckodag mellan 15.00-18.00 för barn i åldern 8-10 år då de fått prova på olika slöjdtekniker. För hösten 2021 hade vi inget planerat.


Hemslöjdens dag 4 september
Den 4 september mellan kl. 12 och 16  vår kurslokal vid Valbogatan 46. visade medlemmar i en liten utställning vad de gjort i ull och lin. Utanför lokalen under ett partytält kunde beskådas linberedning och olika tekniker med ull. Där man också hade möjlighet att prova på. Mycket lyckad dag!

Välkommen!


ULLdagen på TURBIN Konsthantverk, Wij trädgårdar, Ockelbo
31 juli 2021 kl. 12-15 visade medlemmar i vår förening olika tekniker såsom kardning, spinning, tovning, nålbindning, ”kreativ stickning”, yllebroderier och pälssömnad.
Dessutom visades fårskinn och ull av Gästrikefår. Se vår affisch i pdf: Ulldag -Turbin 2021

Tack för ditt besök hos oss!


Detta hände under 2020

Hemslöjdens dag firades över hela Sverige  5 september. I vår förening passade vi på att inviga vår Hemslöjdslokal på Valbogatan 46 med ett öppet hus och utställning i dagarna två. Många var det som kom och såg de alster som medlemmarna ställde ut för att visa bredden i vår förening. Utställningen var öppen 5 och 6 september mellan kl. 12-16. Se fil här: Hemslöjdens dag 2020  Naturligtvis var det Corona-avstånd som gällde.


Välbesökta Lindagar genomfördes med Gästriklands hemslöjdsförening vid två tillfällen i juli.

 • Söndag den 5 juli kl. 12 – 16 på Erik-Andersgården  i Asta
 • Lördag den 11 juli kl. 13 – 15 vid Turbin och Ekotorget, Tröskladan Wij trädgårdar i Ockelbo

Den 5 juli visades delar av linberedning som bråkning, skäktning och häckling och den 11 juli visades också hur det går till att spinna lin. Du hittar mer information i detta dokument (pdf-fil) Lindagar_2020.


De mycket populära Barnslöjdlägren hölls i Mackmyra brukspark


Årsmötet hölls den 22 februari i Silvanums lokaler, Gävle. Föredragshållaren Ingela Edqvist, berättade om ”Mönster och symboler”. En mycket uppskattad föreläsning.


Tävlingen avgjord.GästrikeHälsinge Hemslöjdsförbund i samarbete med Region Gävleborg och museer i länet utlyste en tävling i slöjd. Du kunde tävla i två klasser med högst tre bidrag per person inom Bruksföremål i trä med märkning (ej möbler och stora, skrymmande föremål) och Märkt textil.

Fyra vinnare har utsetts enligt följande:

 • Liuba Marchuk, märkduk byggd på händelser i Belarus tilldelades 4000:-
 • Duncan Gardner, mullvad, kråka och burk täljda i trä tilldelades 4000:-,
 • Elisabeth Norell, broderad budskapsduk på temat corona tilldelades 1000:-
 • Kerstin Ekengren, vävd linneduk med monogram tilldelades 1000:-

Här ser du hur inbjudan till tävlingen 2020 såg ut:  Slöjdtävling – bomärken och monogram