Ångermanlands hemslöjdsförbund

Ångermanlands Hemslöjdsförbund
Ångermanlands hemslöjdsförbund bildades 1909 och är ett landskapsförbund i Västernorrlands län med drygt 600 medlemmar där lokalföreningarna Härnösands Hemslöjdsförening, Sollefteå Hemslöjdsförening och Örnsköldsviks Hemslöjdsförening ingår. 2009 övertog Västernorrlands museum Murberget Ångermanlands samlingar. Föreningen ändrade namn 2020 från Ångermanlands hemslöjdsförening till Ångermanlands hemslöjdsförbund.

Hela Sverige odlar
1 kvm lin är ett projekt som drivs av Svenska hemslöjdsföreningar riksförbund SHR, hemslöjdsföreningar och hemslöjdskonsulenter/utvecklare runt om i landet. I Västernorrlands län är Medelpads, Härnösands, Sollefteås, Örnsköldsviks hemslöjdsföreningar och hemslöjdskonsulenterna i Västernorrland med i samarbetet. Vi vill sprida kunskap om linet. Spånadslinet, denna fantastiska växt som vi kan göra textilier av. Eftersom bästa sättet att lära, är genom att själv göra, så erbjuder vi dig att vara med och odla tillsammans med oss i sommar. Allt du behöver för att var med, är en kvadratmeter jord. Frö får du av oss, samt tips för odling, ryckning, rötning och tillfällen för bearbetning.
Du kommer även i maj att få delta i en digital linskola med Lisbeth Vestin. 4/5 Det nyttiga linet, 10/5 Ångermanlands vackra lin, 17/5 Från frö till fiber. Utskick av frö och länkar till digitala linskolan kommer till de som anmält sig senare i april/början av maj.
Film om lin https://youtu.be/XbnmTqi9WzU 

Anmälan
Ange  För-, efternamn, bostadsadress och epost senast 16 april till epostadresser nedan

Sollefteå hemslöjdsförening – ingrid@solberg.in

Örnsköldsvik hemslöjdsförening – ulla.grundberglarsson@telia.com

Härnösand hemslöjdsförening – hemslojd.harnosand@gmail.com

Medelpad hemslöjdsförening – franziskaeggernilsson@gmail.com

 Du får även nyhetsbrev och uppdateringar om program under odlingssäsongen, via epost. Det kostar inget att delta.
Ange  För-, efternamn, bostadsadress och epost senast 16 april till epostadresser ovan. Vi skickar frö till dig i början av maj.

Läs mer på https://vnmuseum.se/hemslojdskonsulenterna/1-kvm-lin/

Ångermanlands hemslöjdsförbund stadgar 2020

ÅH verksamhetsplan 2018-2021-rev 2020

Filmer på youtube kardning av ull, ungdom på murbergetmm.

Relaterat ur Slöjdkalendern

Digital föreläsning ull

Elenor Gidlund föreläser om ull digitalt via Zoom Hon är damastväverska och har egna får. Anmäl dig till föreläsningen den 13/4 kl...