Väv rosengång på tre skaft

I Skaraborg finns en mängd äldre täcken vävda i bunden rosengång på tre skaft bevarade. På dessa tre skaft har väverskorna åstadkommit en stor mönsterskatt. Under ledning av Lotta Lundqvist ”vävglad” får du chans att upptäcka alla dess möjligheter under en kursvecka på Slöjdens hus i Skövde.

Under kursveckan håller vi oss till bunden rosengång på tre skaft men får möjlighet att testa olika överbindningar, inte minst treskaftsbrickan. Vi börjar med ”svartvitt” och plockar sedan in färg efter hand för att förstå hur mönstren byggs upp. Vävningen blir mestadels provvävar men det kan också bli någon dyna eller kudde.

Onsdagen spenderar vi på Västergötlands museum där vi får titta på täcken ur samlingarna, dokumentation av en inventering från 30-talet och lyssna till några föreläsningar om rosengång tillsammans med andra rosengångsentusiaster. En av föreläsarna är Marie Ekstedt Bjersing som också har varit med i planeringen av kursen.

Kursen vänder sig till dig som har grundkunskaper i vävning.

Kursledare

Lotta Lundqvist upptäckte tekniken när hon gick en kurs i Analys och Rekonstruktion på Sätergläntan och valde att rekonstruera ett av täckena i Västergötlands museums samlingar. Sedan dess har hon fördjupat sig i tekniken. På Instagram heter Lotta Vävglad och vävglädje är en garanti när Lotta är med.

Marie Ekstedt Bjersing har i över 20 år jobbat som huvudlärare på Sätergläntans läsårsutbildningar i vävning, i vår börjar hon sin nya tjänst på Textilhögskolan i Borås. Hon är bland annat expert på material, metoder och redskap för äldre vävning. Hon föreläser på kursen och har varit med och planerat.

Fika och lunch

Fika och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg. Lunch ingår inte, det finns möjlighet att värma och äta mat i anslutning till kurslokalen och det finns flera restauranger i de närmsta kvarteren.

Tag med

Om du har kan du ta med entrådiga ullgarner men det finns också möjlighet att köpa på plats.

Att tänka på

Kursen hålls på Slöjdens hus, Helensparken (Petter Helens gata 3) i centrala Skövde.

Större delen av Onsdagen kommer att spenderas på Västergötlands museum i Skara, tänk på att du eventuellt behöver extra restid.

Parkering vid Slöjdens hus

Du kan köra in på gården vid slöjdens hus för att lasta i och ur bilen (kör in vid övergångstället vid hemköp. De närmaste parkeringarna för längre tid är Wasaporten och Commerce. Kommunens parkeringskarta hittar du här. https://karta.skovde.se/mycartawebmap/#m=Parkeringskartan

NÄR, VAR, HUR

Datum: 27 juni-1 juli
Tid: mån – torsd 10-17, fred 10-15
Kursledare: Lotta Lundqvist
Avgift: 4 500 Kr
Plats: Slöjdens hus, Helensparken (Petter Helens gata 3), Skövde

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig till kursen Väv rosengång på tre skaft 27/6-1/7

Frågor om anmälan:
NBV Väst
Tel 073 383 82 55
E-post: hilma.klasson@nbv.se