Hemslöjden Skaraborg

Slöjdens hus Skövde


Välkommen till Slöjdens hus!

Gå gärna in och sök efter aktiviteter i Hemslöjdens Slöjdkalender   Hemslöjdens slöjdkalender. 

Aktiviteter i Skaraborg hittar du om du väljer Västra Götaland-Skaraborg.

Se även nedan där Slöjdkalenderns aktiviteter visas.

 

Slöjdmässan i Hjo 12-14 juli.

Parken i Hjo kommer att fyllas med ett myller av slöjd och slöjdare några dagar i juli. Hantverk i olika former kommer att erbjudas av de ca 200 utställarna.

Under slöjdmässan kommer Förbundet Hemslöjden Skaraborg naturligtvis som vanligt ha ett tält med olika aktiviteter. Vi kommer att ha böcker till försäljning och lotteriet finns också med många fina vinster.

Välkommen!

Mer information om Slöjdmässan finns HÄR.

 

KURSER

     

Nybörjarkurs i Vävning 5 – 9 augusti

i

Vi träffas under 5 dagar. Vi tar kontakt med dig i förväg för att höra vad du vill göra och hur du tänker om att väva. Under kursen sätter vi upp vävar tillsammans så du får alla momenten och även väva det som du önskade. Vi kommer att planera arbetet så att det går att genomföra. I kursen ingår att vara med om alla moment som behövs för att sätta upp en väv i en vävstol, en bandvävstol eller vävram. Vid vissa moment är det bra att arbeta två och två. Vi kommer att hjälpas åt att sätta upp vävar för att lära så mycket som möjligt om dessa moment. Vi inriktar oss på att väva och vävning som hantverk, med uppsättning av väv, enkla bindningar och materialvalets betydelse för väven.

Kursledaren Lena Köster är fårägare och textil konsthantverkare och har under lång tid undervisat på kurser i ullkännedom, spinning, tovning och vävning runt om i landet.

Kursen är ett samarbete mellan NBV Väst, Hemslöjdens Skaraborg och Hemslöjdskonsulenterna VGR

Tid: 9-16 måndag till torsdag 9-14 på fredag  OBS! För att hinna med kommer du kanske behöva arbeta lite även senare på dagen.

Lokal: Slöjdens hus, Helensparken i Skövde

Kurskostnad 4500 kr (4300 för medlem) OBS! Kostnad för material tillkommer

Lunch och fika: Kaffe / Te ingår i avgiften. Lunch ingår inte. Det finns kyl och micro i lokalen och det finns flera matställen i närområdet.

Anmäler dig gör du här

Mer info om kursen finns här

 

Korgflätningskurs  10-11 augusti

Välkommen till vår sensommarkurs!
Vi flätar pil med bark som har torkats och blötts upp.

INNEHÅLL
Vi går igenom grunderna oavsett vilken typ av korg du väljer. Möjligheterna är många: svampkorg, bärkorg, handväska, fågelbord, vedkorg, korg för burkar och flaskor. Det är individuell handledning.

TID: 10-11 augusti

PLATS: Mobackens Bygdegård,Tidaholm

PRIS:  2750 kr
Max antal deltagare: först till kvarn gäller

SISTA ANMÄLNINGSDAG: : 26 juli 2024 till Studieförbundet Vuxenskolan

Mer info om kursen finns HÄR.

 

 

Slöjdklubb för barn – Lär dig slöjda

Välkomna att slöjda! För barn i åldern 8-12 år som vill få utlopp för sin skaparglädje.

I slöjdklubben får man lära sig använda verktyg och material och jobba med traditionell såväl som modern slöjd, hårt och mjukt om vartannat. Vi blandar material och tekniker precis som vi vill.

En utbildad slöjdhandledare visar materialens möjligheter och lockar fram barnens naturliga upptäckarglädje och kreativitet. I slöjdklubben arbetar vi gärna i naturliga material som ull, lin och trä men barnen får även använda pärlor, broderi och härliga målarfärger. Att återbruka gamla material ligger i linje med hemslöjdens ekologiska målsättning. Ett trasigt lakan, gamla kapsyler eller fjolårets julgranspynt – i slöjdklubben kan allt komma till nytta och få nytt liv.

Startdatum för vårens slöjdklubb är d. 22 februari 2024, 10 träffar under våren.

Tid: 17.30-19.45

Kostnad: 650 kr

Anmälan: Senast d. 20 februari till christina.bjurstrom@studieframjandet.se

tel: 0500-38 15 54

 

 


Våra öppettider i Slöjdens hus, Skövde:
Onsdag  kl 12-16
Torsdag kl 12-18
Fredag   kl 12-16
Lördag   kl 10-14

Välkommen!

Banner för Skaraborgs läns hemslöjdsförening på Digitalt museum i Hemslöjdens samlingar

DU ÄR VIKTIG FÖR SLÖJDENBLI MEDLEM

Gillar du att slöjda, att skapa med dina händer? Tycker du att det är viktigt att vårt kulturarv lever vidare och utvecklas? Då är Hemslöjden organisationen för dig. Vi har arbetat med närodlat skapande och återbruk i över 100 år och vi är övertygade om att hemslöjd kan bidra till ett hållbart, inkluderande samhälle.

För att bli medlem hos oss krävs inga förkunskaper. Kanske är du slöjdare eller vill lära dig mer om slöjdens tekniker och material. Kanske njuter du mest av andras slöjd och vill stötta hemslöjden i länet. Oavsett anledning så är du hjärtligt Välkommen!

Vår medlemsavgift är 250 kr/år eller 300 kr/år för hela familjen.
I din medlemsavgift ingår fyra nummer av tidningen Till Handa. Du får också rabatt på din prenumeration på tidningen HEMSLÖJD,  medlemspris på aktiviteter, resor, kurser m.m. som vi är arrangör för. Medlemsrabatt när du går en kurs på Sätergläntan.

 

 

Relaterat ur Slöjdkalendern

Nyfiken på vävning – Lär dig väva

Vi träffas under 5 dagar. Vi tar kontakt med dig i förväg för att höra vad du vill göra och hur du tänker om att väva. Under kursen sätter vi upp vävar...

Korgflätningskurs

Välkommen till vår sensommarkurs! Vi flätar pil med bark som har torkats och blötts upp. INNEHÅLL Vi går igenom grunderna oavsett vilken typ av korg...