Hemslöjden Skaraborg

Slöjdens hus Skövde


Välkommen till Slöjdens hus!

Gå gärna in och sök efter aktiviteter i Hemslöjdens Slöjdkalender   Hemslöjdens slöjdkalender. 

Aktiviteter i Skaraborg hittar du om du väljer Västra Götaland-Skaraborg.

Se även nedan där Slöjdkalenderns aktiviteter visas.

 

  

UTSTÄLLNINGAR

Räfsor & Rosengång

9 mars – 13 april

En utställning där vi vill lyfta den undersökande slöjden!

Vernissage kl 10.00 lördag 9 mars.
Vill du se utställningen presenteras digitalt så kan du följa den digitala visningen via våra sidor på Facebook (Förbundet Hemslöjden Skaraborg) och Instagram (hemslojdenskaraborg). Visningsen startar kl 9.30.

           

På utställningen möter vi möbelsnickarmästaren Martin Ericsson och handvävargesällen Lotta Lundqvist och deras arbete med träräfsor respektive bunden rosengång. Martin har gjort en djupdykning i sammansättningsteknikerna, materialen och redskapen som är förknippade med tillverkning av räfsor och Lottas intresse för de gamla gubbatäckena från Kålland vävda i bunden rosengång fick henne att efter 40 år som vävare göra sitt gesällprov i handvävning.

 

Välkommen!

Samtidigt som Rosengång och Räfsor finns utställningen:

Hasselfåglar från Skövde

   

Fåglarna ställs nu ut på Slöjdens hus i Skövde tillsammans med en
utställning och Räfsor & Rosengång!

Om utställningen Hasselfåglar
Utställningen på Göteborgs Naturhistoriska Museum bestod av över 250 fåglar, täljda
i träslaget hassel (Hassel för att den var en del av Hasselbladstiftelsens jubileumsutställning). Fåglarna täljdes även av elever på skolor i Göteborg, Mölndal, Lerum och
Sotenäs (men det är Skövdefåglarna som visas hos oss).
Eleverna fick först en lektion om hasselbuskens ekosystem, sen täljde de sina fåglar
och dokumenterat sitt arbete med hjälp av foto. Victor Hasselblad revolutionerade
möjligheten att fotografera ute i fält, så eleverna fick också med sig lite kunskap om
just kameror. Efter det skickades fåglarna till museet och fick en plats i
jubileumsutställningen. Museet skriver i sin årsskrift ”Det känns oerhört kul att så
många objekt i vår jubileumsutställning skapades av barn och unga i vår region” och vi
är stolta att få visa en del av dem hos oss i Skövde

 

Skarvsöm

20 april – 1 juni
Skarvsöm och klackmattor är textila tekniker som tillhör vårt kulturarv. Skarvsöm användes på 1700-talet till dekoration på soldatuniformer, bröllopsdynor och kjolsäckar mm. När man i bondesamhället började smycka sina golv med textilier användes förutom trasmattor klackmattor som syddes av lappar i ylle. Jeanette Rångeby är en mångsidig slödjare som under 90-talet upptäckte skarvsömmen via hemslöjdskonsulenterna. Sedan dess har hon fördjupat sig i dessa tekniker hållit kurser och föredrag och skrivit två böcker om skarvsöm.

KURSER

Ta vara på den svenska ullen – spinn eget garn
16-17 mars
Under ledning av Lena Köster som är fårägare, pedagog och textil konsthantverkare som under lång tid hållit utbildningar i ullkännedom, spinning och tovning runt om i landet får du chans att fördjupa dina spinnkunskaper. Kursen hålls i samarbete med NBV

Nybörjarkurs i Vävning
5 dagar i sommar (Preliminärt vecka 31)
Tillhör du dem som längtar efter att lära dig att väva? Nu har du chansen att lära dig grunderna under en vecka i Slöjdens hus i Skövde. Vi kommer att ägna oss åt olika vävar i tuskaft och kypert och gå igenom allt från uppsättning till vävning. Lärare är Lena Köster textilkonstnär och uppskattad pedagog. Kursen hålls i samarbete med NBV.

Fler kurser på gång
Planering av ytterligare några kurser pågår, bl a, Fläta i björkrot, Täljkurs för kvinnor och ytterligare ett par vävkurser.

Slöjdklubb för barn – Lär dig slöjda

Välkomna att slöjda! För barn i åldern 8-12 år som vill få utlopp för sin skaparglädje.

I slöjdklubben får man lära sig använda verktyg och material och jobba med traditionell såväl som modern slöjd, hårt och mjukt om vartannat. Vi blandar material och tekniker precis som vi vill.

En utbildad slöjdhandledare visar materialens möjligheter och lockar fram barnens naturliga upptäckarglädje och kreativitet. I slöjdklubben arbetar vi gärna i naturliga material som ull, lin och trä men barnen får även använda pärlor, broderi och härliga målarfärger. Att återbruka gamla material ligger i linje med hemslöjdens ekologiska målsättning. Ett trasigt lakan, gamla kapsyler eller fjolårets julgranspynt – i slöjdklubben kan allt komma till nytta och få nytt liv.

Startdatum för vårens slöjdklubb är d. 22 februari 2024, 10 träffar under våren.

Tid: 17.30-19.45

Kostnad: 650 kr

Anmälan: Senast d. 20 februari till christina.bjurstrom@studieframjandet.se

tel: 0500-38 15 54

 

 


Våra öppettider i Slöjdens hus, Skövde:
Onsdag  kl 12-16
Torsdag kl 12-18
Fredag   kl 12-16
Lördag   kl 10-14

Välkommen!

Banner för Skaraborgs läns hemslöjdsförening på Digitalt museum i Hemslöjdens samlingar

DU ÄR VIKTIG FÖR SLÖJDENBLI MEDLEM

Gillar du att slöjda, att skapa med dina händer? Tycker du att det är viktigt att vårt kulturarv lever vidare och utvecklas? Då är Hemslöjden organisationen för dig. Vi har arbetat med närodlat skapande och återbruk i över 100 år och vi är övertygade om att hemslöjd kan bidra till ett hållbart, inkluderande samhälle.

För att bli medlem hos oss krävs inga förkunskaper. Kanske är du slöjdare eller vill lära dig mer om slöjdens tekniker och material. Kanske njuter du mest av andras slöjd och vill stötta hemslöjden i länet. Oavsett anledning så är du hjärtligt Välkommen!

Vår medlemsavgift är 250 kr/år eller 300 kr/år för hela familjen.
I din medlemsavgift ingår fyra nummer av tidningen Till Handa. Du får också rabatt på din prenumeration på tidningen HEMSLÖJD,  medlemspris på aktiviteter, resor, kurser m.m. som vi är arrangör för. Medlemsrabatt när du går en kurs på Sätergläntan.

 

 

Relaterat ur Slöjdkalendern

Stickkafé

Stickkafé med Lena Heineman Ta med dig din egen stickning, kom och träffa andra som stickar! Kaffe/Te finns, ta med eget fika. kl 15.30 - 19.00...

Workshop Skarvsöm och klackar

FODRAL I SKARVSÖM OCH KLACKAR Hos byskräddaren beställde man bröllopsdynor i skarvsöm på 1700-talet som var sydda av spillbitar från uniformer och...

Stickkafé

Stickkafé med Lena Heineman Ta med dig din egen stickning, kom och träffa andra som stickar! Kaffe/Te finns, ta med eget fika. kl 15.30 - 19.00...