Hemslöjden Skaraborg

Slöjdens hus Skövde

Välkommen till Slöjdens hus!

Läs mer om våra aktiviteter och aktuella utställningar här nedanför.

Slöjdcaféer varje torsdag

Spinncafé med Lena Köster och Ingrid Österström

3 mars, 7 april och 5 maj kl. 17 – 19.30

Ta med dig egen spinnrock och ull/lin eller låna på plats.
Kostnad: Kaffe/Te och macka 60 kr samt ev. material.

Stickcafé med Lena Heineman

10 mars, 7 april och 12 maj kl. 16 – 19

Ta med dig din egen stickning, kom och träffa andra som stickar!
Kaffe/Te finns, ta med eget fikabröd.

Täljcafé med Fred Lagnemar

17 mars, 21 april och 19 maj kl. 17 – 19:30
Är du sugen på att tälja? Material och redskap finns på plats men du kan också ta med eget!
Kaffe/Te och macka 60 kr samt ev. material

Utställningar i vår i Slöjdens hus:

30 april – 4 juni
Skaraborgs-Slöjdarnas årliga utställning
Nu har du möjlighet att köpa kvalitetsslöjd i många olika tekniker och material. Ett tiotal av Skaraborgs-Slöjdarnas medlemmar presenterar och säljer sin slöjd.
www.skaraborgsslojdarna.se

 

 

Utställningar i höst i Slöjdens hus:

3 september – 29 oktober
Mästarmöten – Möt mästarna i slöjd och hantverk från Skaraborg
Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke. I Skaraborg finns många Mästare och nu får du möjlighet att möta nio stycken av dessa, i sju olika yrken, och se några av deras fantastiska arbeten. Yrken som är representerade på utställningen är möbelsnickaryrket, handstickningsyrket, tapetseraryrket, träbildhuggaryrket, handvävningsyrket, krukmakaryrket och konstsmidesyrket.

Du som satsar på att bli yrkesverksam inom slöjdyrken kan ansöka om Gesäll- eller Mästarbrev. Hemslöjden godkänner Gesäll- och Mästarbrev inom vissa textila yrken, träslöjd, krukmakar- och kakelugnsmakaryrket och nu även garvaryrket.

För att erhålla ett Mästarbrev ska du ha minst 10 000 timmar inom yrket, vilket motsvarar cirka sex års dokumenterad utbildning och/eller arbete inom yrket. Du ska också ha genomgått Sveriges Hantverksråds Mästarutbildning. Mästarutbildningen genomförs kontinuerligt genom Sveriges Hantverksråd, som har myndighetsuppdraget att utfärda och återkalla Mästarbrev.

Här kan du läsa mer om Gesäll- och Mästarbrev:
www.hemslojden.org/fa-kunskap/gesall-mastare
www.hantverksrad.se

Under respektive utställning kommer olika aktiviteter att arrangeras. Program kommer att publiceras här på vår hemsida och i Hemslöjdens slöjdkalender.

 

Slöjdrally 3 – 4 sep 2022!

Förra året ställdes Slöjdmässan i Hjo in på grund av rådande pandemi och då föddes idén om ett Slöjdrally istället! Det blev ett mycket uppskattat arrangemang så därför tänker vi oss ett nytt Slöjdrally 2022. För att inte krocka med Slöjdmässan har vi valt ett nytt datum och det är den 3 och 4 september. I år samarbetar vi också med Älvsborgs hemslöjdsförening så det kommer att bli fler möjliga ”slöjdstopp” och därmed fler deltagare!
Vi återkommer med mer information om hur du som vill delta ska anmäla dig lite längre fram. Men lägg datumen på minnet redan nu!

 

Våra öppettider i Slöjdens hus from 12 mars:
Onsdag  kl 12-16
Torsdag kl 12-18
Fredag   kl 12-16
Lördag   kl 10-14

Välkommen!

Skaraborgs hemslöjdförening i Hemslöjdens samlingar

DU ÄR VIKTIG FÖR SLÖJDENBLI MEDLEM

Gillar du att slöjda, att skapa med dina händer? Tycker du att det är viktigt att vårt kulturarv lever vidare och utvecklas? Då är Hemslöjden organisationen för dig. Vi har arbetat med närodlat skapande och återbruk i över 100 år och vi är övertygade om att hemslöjd kan bidra till ett hållbart, inkluderande samhälle.

För att bli medlem hos oss krävs inga förkunskaper. Kanske är du slöjdare eller vill lära dig mer om slöjdens tekniker och material. Kanske njuter du mest av andras slöjd och vill stötta hemslöjden i länet. Oavsett anledning så är du hjärtligt Välkommen!

Vår medlemsavgift är 250 kr/år eller 300 kr/år för hela familjen.
I din medlemsavgift ingår fyra nummer av tidningen Till Handa. Du får också rabatt på din prenumeration på tidningen HEMSLÖJD,  medlemspris på aktiviteter, resor, kurser m.m. som vi är arrangör för. Medlemsrabatt när du går en kurs på Sätergläntan.

 

Relaterat ur Slöjdkalendern

DRÄKTFIKA & FÖRELÄSNINGAR

GESÄLLBREV OCH SKARABORGSKA BRÖLLOPSTRADITIONER DRÄKTFIKA & FÖRELÄSNINGAR Slöjdens hus, söndagen 22 maj, kl 10 – avgift 100 kr inkl fika Lina...

Väv rosengång på tre skaft

I Skaraborg finns en mängd äldre täcken vävda i bunden rosengång på tre skaft bevarade. På dessa tre skaft har väverskorna åstadkommit en stor...

Rosengångsdagen

Rosengångsdagen 29 juni, klockan 9:30 – 18:00 på Västergötlands Museum På Västergötlands museum finns en mängd äldre täcken vävda i bunden rosengång...