Hemslöjden Skaraborg

Slöjdens hus Skövde

Välkommen till Slöjdens hus!

Gå gärna in och sök efter aktiviteter i Hemslöjdens Slöjdkalender   Hemslöjdens slöjdkalender. 

Aktiviteter i Skaraborg hittar du om du väljer Västra Götaland-Skaraborg.

Se även nedan där Slöjdkalenderns aktiviteter visas.

Hallå alla vävare!

Skänk dina överblivna vävgrejer till vår ”brukat-avdelning”.Vi säljer det vidare till andra vävare och pengarna går till föreningens verksamhet.

Har du vävgarner, vävredskap, vävböcker och annat vävrelaterat som du inte använder längre är du välkommen att lämna in det till oss på Slöjdens hus under våra ordinarie öppettider,så länge vårutställningen pågår.  

 

Kom ihåg att anmäla dig till vävkursen

Väv rosengång på tre skaft

Kursen hålls mellan 12-16 juni på Slöjdens hus i Skövde. Läs mer om kursen och hur du anmäler dig i Slöjdkalendern.

 

Vårens utställningar på Slöjdens hus 2023

29 april– 3 juni

Passion för mattor i ull, lin och bomull 

Fågelberga vävning med Tommy Jonestrand

Sista utställningsdagen d 3 juni finns Tommy Jonestrand på Slöjdens hus. Passa på och kom och prata med honom om hans vävning och fantastiska mattor.

I snart 20 år har frisören Tommy Jonestrand ägnat fritiden åt vävning. Till att börja med var det mest gångmattor i tuskaft i vävstolen, men allt eftersom gjorde nyfikenheten på färg och mönster att vävningen utvecklades allt mer. Till att börja med gjordes mattor i bomull, men sedan cirka 6 år tillbaka har ullgarnet blivit ett kärt inslagsmaterial i och med en beställning till församlingsgården i Färingsö församling.

Med finstämda färgskiftningar skapas unika mattor vars färgskalor ofta hämtar inspiration från naturen, antingen det handlar om svenska vinteråkrar i återhållna färgskalor eller sprakande tulpanodlingar i Holland. Vid beställningsarbeten liknar Tommy dialogen med kunden den han har med frisörsalongens kunder vid. Båda arbetena handlar om ett skapande där kundens önskemål är i fokus.

Idag används både svensk och estländsk ull i mattorna. Tillgången på bra mattull har ökat något de senaste åren, så Tommy anser att det blivit lättare att finna finstämda färgskalor i inslagsmaterialet. Och det är just finstämdheten som gör att han jämför sina mattor med den man kan se i akvarellmålningar.

Välkommen!

 

 

Slöjdklubb för barn 

Välkomna att slöjda! För barn i åldern 8-12 år som vill få utlopp för sin skaparglädje.

I slöjdklubben får man lära sig använda verktyg och material och jobba med traditionell såväl som modern slöjd, hårt och mjukt om vartannat. Vi blandar material och tekniker precis som vi vill.

En utbildad slöjdhandledare visar materialens möjligheter och lockar fram barnens naturliga upptäckarglädje och kreativitet. I slöjdklubben arbetar vi gärna i naturliga material som ull, lin och trä men barnen får även använda pärlor, broderi och härliga målarfärger. Att återbruka gamla material ligger i linje med hemslöjdens ekologiska målsättning. Ett trasigt lakan, gamla kapsyler eller fjolårets julgranspynt – i slöjdklubben kan allt komma till nytta och få nytt liv.

Slöjdklubben är nu igång och och det finns just nu inte plats för fler den här omgången. Finns det fler platser meddelar vi det här. Håll utkik!

 

Utställning i höst

Älskade korg

2 september – 4 november

Vi får besök av en vandringsutställning om våra älskade korgar. Det finns mer att läsa om utställningen på Korgen lyfters webbsida. Ta gärna en titt där. Mer info kommer om utställningen och de arrangemang som kommer att hållas kring utställningen i höst när den kommer till Slöjdens hus.

 

 

 

 


Våra öppettider i Slöjdens hus, Skövde:
Onsdag  kl 12-16
Torsdag kl 12-18
Fredag   kl 12-16
Lördag   kl 10-14

Välkommen!

Banner för Skaraborgs läns hemslöjdsförening på Digitalt museum i Hemslöjdens samlingar

DU ÄR VIKTIG FÖR SLÖJDENBLI MEDLEM

Gillar du att slöjda, att skapa med dina händer? Tycker du att det är viktigt att vårt kulturarv lever vidare och utvecklas? Då är Hemslöjden organisationen för dig. Vi har arbetat med närodlat skapande och återbruk i över 100 år och vi är övertygade om att hemslöjd kan bidra till ett hållbart, inkluderande samhälle.

För att bli medlem hos oss krävs inga förkunskaper. Kanske är du slöjdare eller vill lära dig mer om slöjdens tekniker och material. Kanske njuter du mest av andras slöjd och vill stötta hemslöjden i länet. Oavsett anledning så är du hjärtligt Välkommen!

Vår medlemsavgift är 250 kr/år eller 300 kr/år för hela familjen.
I din medlemsavgift ingår fyra nummer av tidningen Till Handa. Du får också rabatt på din prenumeration på tidningen HEMSLÖJD,  medlemspris på aktiviteter, resor, kurser m.m. som vi är arrangör för. Medlemsrabatt när du går en kurs på Sätergläntan.

 

Relaterat ur Slöjdkalendern

Stickkafé INSTÄLLT!

Stickkafé med Lena Heineman Ta med dig din egen stickning, kom och träffa andra som stickar! Kaffe/Te finns, ta med eget fika. kl 16 - 19 på...

Väv rosengång på tre skaft

I Skaraborg finns en mängd äldre täcken vävda i bunden rosengång på tre skaft bevarade. På dessa tre skaft har väverskorna åstadkommit en stor...

ROTSLÖJDSKURS

Slöjda med Björkrötter! Lär om Rotslöjdens historia, dra och rensa rötter. Lär dig dela och skarva en rot. Du kommer sedan att kunna börja på ett...

Tuskaft & kypert – nybörjarkurs i vävning 7-13 augusti

Tillhör du dem som längtar efter att lära dig att väva? Nu har du chansen att lära dig grunderna under en vecka i Slöjdens hus. Vi kommer att ägna oss...