Väv rosengång på tre skaft INSTÄLLD!

INSTÄLLD!

I Skaraborg finns en mängd äldre täcken vävda i bunden rosengång på tre skaft bevarade. På dessa tre skaft har väverskorna åstadkommit en stor mönsterskatt. Under ledning av Lotta Lundqvist ”vävglad” får du chans att upptäcka alla dess möjligheter under en kursvecka på Slöjdens hus i Skövde.

Under kursveckan håller vi oss till bunden rosengång på tre skaft men får möjlighet att lära känna treskaftsbrickan i överbindning. Vi börjar med ”svartvitt” och plockar sedan in färg efter hand för att förstå hur mönstren byggs upp. Vävningen blir mestadels provvävar men det kan också bli någon dyna eller kudde.

I kursen ingår också studiebesök på Västergötlands museum där vi får titta på täcken ur samlingarna och dokumentation av en inventering från 30-talet samt en föreläsning av Marie Ekstedt Bjersing.

Förkunskaper
Kursen vänder sig till dig som har grundkunskaper i vävning.

Kostnad
Kostnad 4900kr (medlemmar i Hemslöjden Skaraborg 4500kr)

Kursledare
Lotta Lundqvist upptäckte tekniken när hon gick en kurs i Analys och Rekonstruktion på Sätergläntan och valde att rekonstruera ett av täckena i Västergötlands museums samlingar. Sedan dess har hon fördjupat sig i tekniken. På Instagram heter Lotta Vävglad och vävglädje är en garanti när Lotta är med.

Marie Ekstedt Bjersing har i över 20 år jobbat som huvudlärare på Sätergläntans läsårsutbildningar i vävning, i vår börjar hon sin nya tjänst på Textilhögskolan i Borås, i år har hon också fått mästarbrev i vävning. Marie är bland annat expert på material, metoder och redskap för äldre vävning. Hon föreläser på kursen och var med och planerade kursen i fjol.

Fika och lunch
Fika och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg. Lunch ingår inte, det finns möjlighet att värma och äta mat i anslutning till kurslokalen och det finns flera restauranger i de närmsta kvarteren.

Ta med
Om du har kan du ta med entrådiga ullgarner men det finns också möjlighet att köpa på plats.

Parkering vid Slöjdens hus
Du kan köra in på gården vid slöjdens hus för att lasta i och ur bilen (kör in vid övergångstället vid hemköp. De närmaste parkeringarna för längre tid är Wasaporten och Commerce. Kommunens parkeringskarta hittar du här. https://karta.skovde.se/mycartawebmap/#m=Parkeringskartan

Frågor om anmälan:

NBV Väst

Tel 073 358 04 75

E-post: doris.andersson@nbv.se

 

Mer information om kursinnehåll:

Hemslöjdskonsulenterna

Tel: 070 662 68 07 / 070 662 68 08

E-post: kristina.brandt@vgregion.se

Anmälningsformulär

OBS! Begränsat antal platser, först till kvarn.