Välkomna till utställningen sockenmössor och vantar från Värmland

Sommarens utställning av värmländska sockenmössor är den andra i ordningen. I fjol gav vi en försmak, nu visar vi betydligt mera.

Hur gammal traditionen att sticka sockenmössor är, det vet vi inte riktigt. Men på 1970-talet blev sockenmössorna populära igen. Dåvarande Värmlands Hemslöjd utvecklade mönster och sålde materialsatser till sockenmössor. Populärast var Värmlandsmössan, som ska symbolisera hela Värmland genom att stickas i värmlandsvapnets färger.

Länshemslöjdsföreningen i Värmland har ett 20-tal gamla mönster och några originalmössor i samlingarna. Nu har vi stickat nya mössor efter de gamla förlagorna och tagit fram moderna mönsterbeskrivningar. Materialsatser till dessa finns att köpa i butiken i undervåningen, så att den som vill sticka en egen sockenmössa har möjlighet till det.

Genom privatpersoner och från olika hembygdsföreningar i länet har vi fått låna mössor som vi själva inte äger mönstren till, men som vi ändå gärna vill visa er. Till dem kan vi alltså inte sälja mönstersatser.Från vårt materialarkiv har vi dessutom plockat fram ett antal vantar som vi också gärna vill visa upp.

Utställningen hänger uppe mellan 5/6-30/9 och öppettiderna är 11.00-17.00 fredag, lördag och söndag.

Njut av de fina hantverken! Hoppas du blir inspirerad! 

 

Foto: Sofia Röjder