Tunatapeten

Utställning på Borlänge Bibliotek
13 juni – 2 september 2019

Vernissage 13 juni kl.17:00
Invigningstalar gör Malin Lagergren, förvaltningschef på Kultur och bildning, Region Dalarna.

Tunatapeten är en berättande bonad broderad av 72 kvinnor i eller med någon koppling till Stora Tuna. Varje kvinna har berättat sin egen historia i ullgarn på ett tygstycke av bomull – 50 cm bred och 70 cm hög, därefter har broderierna monterats ihop sida vid sida till en 35 x 0,6 meter lång berättelse.

Under hösten 2017 startades projektet ”Tunatapeten” av Ingela Thor och Gunilla Simes. Dalarnas Hemslöjdsförbund anslöt med ett integrationsprojekt där kvinnor från Jakobsgårdarna och Tjärna ängar i Borlänge inbjöds att delta. Under hösten 2017 och våren 2018 träffades gruppen med kvinnor från Borlänge (Stora Tuna), hitflyttade eller med ursprung från Borlänge samt kvinnor från Eskilstuna (med koppling till Ingela och Gunilla) för att brodera tillsammans.

Projektet inleddes i oktober 2017 i Gunilla & Ingelas ateljé i Romme med ett 20 tal kvinnor och följdes sedan upp med en inspirationsföreläsning och workshop på Fornby folkhögskola med Jennie McMillen, textilkonstnär ifrån Uppsala som broderar berättande bilder. Därefter växte gruppen till uppemot 80 kvinnor..

Hela gruppen har inbjudits att brodera tillsammans vid fler olika tillfällen – på Sätergläntan i Insjön, i SV:s lokaler på Jakobsgårdarna samt vid fler tillfällen på Fornby folkhögskola. En grupp broderade också tillsammans på Eskilstuna folkhögskola och en gång i månaden broderade man tillsammans på Jakobs kapell i Borlänge

I maj 2018 lämnades broderierna in och i september påbörjades monteringen. Monteringen gjordes som ett samarbete under hösten 2018.

I februari 2019 premiärvisades Tunatapeten under fyra dagar på Folk och Kultur i Eskilstuna. Så nu visas den för första gången som en separat utställning.

Vid den utställda tapeten kan man även ta del av de berättelser kvinnorna har lämnat in tillsammans med sina broderier.

På utställningen på Borlänge bibliotek kan man även brodera på ett tillsammansbroderi eller köpa en bit tyg till Tunatapeten och bidra med sin egen historia.

VÄLKOMNA!