Täljakademin – Yxor och yxskaft

Temat för träffen kommer vara yxor och i synnerhet skaftning av yxor.

Vi startar dagen med föreläsning av Rasmus Pettersson-Vik från Härnösand. Därefter tar vi fika och frågestund. Sedan fortsätter vi med tillverkning av mallar, med avbrott för lunch. Ta gärna med gamla yxor om du har några speciella yxor som du undrar över så kan du kanske få några klargörande svar.

Rasmus har fördjupat sin kunskap om yxor på olika vis. Bland annat genom att läsa gamla skrifter från Kungliga bibliotekets samlingar, om yxor i finskt skogsbruk. Rasmus kommer hålla en föreläsning om historiska yxor och hur man tänkt vid skaftning av olika typer av yxor. Läs mer om Rasmus här: Mest om yxor

Vi tänker oss även en praktisk del under dagen, därför uppmanar vi deltagare att ta med varsitt yxhuvud som saknar skaft eller som behöver skaftas om. Med gemensamma krafter och Rasmus stora kunnande ska vi hjälpas åt så att var och en kan skapa sin mall till ett yxskaft passande sin yxa. Dock kommer vi inte ha tid eller material att tillverka yxskaftet, utan det kan bli en till träff under våren.

Anmälan: senast 21 november till niklas.eriksson@regionsormland.se 0721-145 02 35

Obs! begränsat till 15 st deltagare, först till kvarn är det som gäller!

 

Sörmlands Täljakademi är ett nätverk för täljintresserade i Sörmland. Tanken är att vi genom praktiska workshops, studiebesök och föredrag ska fördjupa kunskapen i att tälja och arbeta med skärande handverktyg. Täljakademin drivs som ett samarbete mellan Sörmlands museum och Hemslöjdsföreningen Sörmland.