Tälja med kniv och yxa

Slevar, burkar och klädhängare, leksaker, skålar och knoppar, … Lyckan är att tillverka sina egna saker!
Förr var slöjdandet en livsnödvändighet, i dag kan vi undra vad som händer om ingen längre kan. Att göra själv ger frihet och är roligt.
Vi täljer med kniv och yxa, bandkniv och täljhäst i färskt virke. Vi börjar med täljandets grunder, sedan täljer vi saker i egen takt. Verktyg och material finns på plats, även föremål och böcker till inspiration.

Tema som berörs under helgen
· Grunderna i att tälja med kniv och yxa, bandkniv och täljhäst
· Virkets olika egenskaper
· Träslagen och deras användning
· Bryning av verktyg
· Ytbehandling och dekor i mån av tid

Kursledare
Mette Handler är köpenhamnartjejen som flyttade till Norge för fjällens skull och sedan till Sörmland för kärlekens. Hon är jägmästaren som blev byråkrat, men som åter ville känna skogen i sina händer, skiftade riktning i livet och utbildade sig inom slöjd och möbelsnickeri. Mette har deltagit i flera utställningar och har lång erfarenhet i att hålla kurs. 2017 mottog hon Landstinget Sörmlands kulturstipendium.

Mette tycker om variation och kontraster; från krympburk till ett helt hus(!), från huggen skål till klassisk fåtölj. Läs mer på www.mettehandler.se och i tidskriften Hemslöjd nr 2, 2014.

Kursinformation
Kursdatum: 2023-05-06 – 2023-05-07
Kurstider: Lördag-söndag kl 10:00 – 17:00
Kurspris: 2400kr
Plats: Halmens hus, Bengtsfors

Fika och lunch
Förmiddags- samt eftermiddagsfika ingår i kursavgiften. Meddela eventuella allergier vid anmälan eller till Halmens hus, info@halmenshus.com

Att tänka på
Kursen är för nybörjare och de som har täljt förut.
Ta med oömma kläder som du inte är så rädd om eller ett förkläde och ett par bra skor (inte sandaler). Verktyg av olika slag och knivar till alla finns på plats, men om du vill, ta gärna med din egen täljkniv. Om du skall köpa rekommenderas Moras slöjdkniv 120.

För mer information om kursinnehåll eller medlemskap kontakta:
Halmens hus, Tel: 0531-528023, Epost: info@halmenshus,com

Anmälningsinformation
Studiecirkeln startar vid 7 anmälda deltagare

Observera att vi regelrätt inte skickar någon bekräftelse på anmälan via e-post direkt efter anmälan, annat än det autosvar du får om att din anmälan är skickad.
Du får kallelse 1-2 veckor innan kursstart.

För anmälan eller mer information kontakta oss:
Studieförbundet Vuxenskolans kundtjänst 010 – 33 00 900

Anmälan
Va kul! Jag vill gå kursen.
Anmäl dig här >>