Tälj för hem och lust

Vi täljer något för vårt hem och för vår lust att tälja. Vi täljer skedar, slevar, stekspadar, smörknivar och hängare/klädkrokar, i färskt trä. Du får lära dig och öva på bra täljgrepp och får kunskap om lämpliga material och verktyg samt hur de sköts. Du får lära dig hur man dekorerar föremål med skurna mönster. Under kursen finns möjlighet att få prova på enkelt smide; att göra en krok, spik eller trollkors.

Denna kurs är för dig som vill fortsätta eller upptäcka din lust att tälja. Du får lära dig säker täljning med kniv och skedkniv genom olika täljgrepp och hur du ska använda yxan på ett effektivt och säkert sätt. Du får även arbeta med bandkniv och får god kunskap om lämpliga verktyg samt hur de ska skötas. Vi går även igenom hur man med enkla medel dekorerar föremålen med skurna mönster som karvsnitt och skureut. Kursen passar både dig som inte är så erfaren och dig som redan har täljt en del.

Kurledare är Anja Sundberg, slöjdare och kursledare med många års erfarenhet av att arbeta i färskt trä med skärande handverktyg. Hon tillverkar allt från skedar, slevar och burkar till fantasidjur och leksaker, allt med en personlig prägel. I en film på YouTube visar Anja hur hon täljer en slev med kniv och yxa eller där hon täljer en smörkniv Tälj en smörkniv – YouTube

Lästips: Slöjda i trä eller Karvsnitt av Jögge Sundqvist, Täljboken av Ragnar Kierkegaard Suttner, Felix Wink.

Plats: Kursen hålls på Djulö hembygdsgårds verkstad och smedja. Boende finns intill på Djulö vandrarhem eller Djulö camping och strax bredvid ligger Stora Djulö Herrgård där man kan äta lunch.

Ta med anteckningsblock och penna. Material och verktyg finns på plats men ta gärna med egen täljkniv, skedknivar, bandkniv och yxa om du har.

Kostnad: 1 500 kr, medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 1300 kr, ungdom 16-25 år: 800 kr. Här blir du medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland för 200 kr/år, 275 för familj.

Anmälan och biljettköp: Senast 5 augusti i Sörmlands museum butik.

 

Kursen arrangeras i samarbete mellan Hemslöjdsföreningen Sörmland, Sörmlands museum och Hemslöjdens kurser.