Ta hand om, Laga och Fixa till dina kläder!

Ta hand om, Laga och Fixa till dina kläder!
Gör din egna provbok med lagningstekniker.

Lär dig laga och ta hand om dina kläder och textilier så att de håller länge! Att laga så att det blir fullständigt osynligt är svårt och många gånga omöjligt, men jag tänker att det är bra att det syns. Det inspirerar och berättar för andra att lagade kläder är smart och snart det nya normala. Jag tror att vi snabbt kan bli många om vi gör det lagade synligt och pratar om vikten av att laga. Av respekt för det textila materialet, för jordens skull och för att det är kul och tillfredsställande. Detta menar kursledaren Karin Falk Dreier som är Textilkonservator och ena halvan av Textilklok.

Under en helgkurs i Huskvarna / Jönköping så får du lära dig att laga olika slags tyger, tjocka, tunna, vävda, stickade, impregnerade tyger, fodertyger mm. I kursen ingår både mer synliga och
dekorativa lagningstekniker, både broderi och applikation, samt mindre synliga tekniker. Vi kommer vi även att prata om hur man kan förändra sitt plagg och göra vissa justeringar.

Genom övningarna syr vi främst för hand, men symaskiner finns till hands till vissa tekniker. Genom övningarna får du ett antal provbitar som vi mot slutet av kursen fogar ihop till en provbok. Det kanske kan bli en kombinerad prov-nålbok. Övningsmaterial och verktyg ingår till de olika delarna. Du kan gärna ta med dig egna textilier/plagg att laga eller fixa till.

På lördagen kommer vi att vara i kursledarens ateljé och på söndagen i Hemslöjdens Hus på Ryhovsområdet.

Under kursen bjuder vi på kaffe och te, men lunch får man fixa egen.

Förkunskaper: både mindre syvana och mer syvana är välkomna.

Lördagen den 11 mars  pågår kursen i kursledarens ateljé mellan kl 10.30-16.30,  på Thulevägen 2 i Huskvarna.
Söndagen den 12 mars är vi i Hemslöjdens hus i Jönköpings mellan kl 9.30-15-30.

Välkomna på kurs!