Kvinnor slöjdar en pall

En fortsättningskurs för dig med grundkunskaper i att tälja med kniv och yxa, t.ex. genom att ha deltagit i kursen Kvinnor täljer med kniv och yxa. Vi slöjdar en pall där krympteknik används i sammansättningar, dvs torra ben krymps fast i en fuktig sits. Pallen kan ha tre eller fyra ben och du bestämmer själv form och uttryck. Exempel kommer att finnas på plats till inspiration. Benen bearbetas med olika verktyg som yxa, bandkniv och spånhyvel, tapparna täljs. Sitsen kan ha olik form och yta, den kan bearbetas med yxa, bandkniv, hyvel eller skölp. Hål för benens tappar borras för hand med navare eller borrsväng. Kursen inleds med en kort repetition av täljgrepp samt täljning med yxa.

Lärare: Mette Handler slöjdare och pedagog från Mellösa utanför Flen. Mette har stor vana av att hålla kurser, främst i grindbygge och i konsten att tälja med kniv och yxa. Mette tillverkar också pallar och skärbrädor till Sörmlands museums butik.

Tid: Fredag 10 november kl 16.30-19.30 och lördag-söndag 11-12 november kl 09.30-16.30.

Kostnad: 2200 kr, medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland 2000 kr, ungdom (16-25 år) 1200 kr. Här blir du medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland för 200 kr/år, 275 för familj.

Anmälan: Senast 23 oktober genom att köpa en biljett till kursen i Sörmlands museums webbutik.

Kursen är ett samarbete mellan Sörmlands museum, Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.