Tälj skedar

Att tälja skedar är både roligt, lärorikt och utmanande eftersom de både har flera olika formelement i sig och även ställer krav på funktion. På kursen täljer vi skedar och mindre slevar i färskt trä. Du får lära dig grundläggande kunskap om vilka träslag som är lämpliga och hur materialet ska vara beskaffat. Du lär dig säker täljning med kniv och skedkniv genom olika täljgrepp och hur du ska använda yxan på ett effektivt och säkert sätt. Du får god kunskap och erfarenhet av lämpliga verktyg och hur de ska skötas. Det blir också en genomgång av enkel målning och dekorering av skedar. Kursen passar både dig som inte har så mycket förkunskap och dig som redan har täljt en del.

Lästips: Slöjda i trä av Jögge Sundqvist, Täljboken av Ragnar Kierkegaard SuttnerFelix Wink

Ta med anteckningsblock och penna. Material och verktyg finns på plats men ta gärna med egen kniv, skedknivar, bandkniv och yxa om du har.

Kursledare: Anja Sundberg är en internationellt känd slöjdare och kursledare med många års erfarenhet av att arbeta i färskt trä med skärande handverktyg. Hon tillverkar allt från skedar, slevar och burkar till fantasidjur och leksaker, allt med en personlig prägel. https://www.instagram.com/sundberganja/ Anja deltog i utställningen Vad händer om ingen längre kan? på Sörmlands museum 2019. I en film på YouTube visar Anja hur hon täljer en slev med kniv och yxa  Se film med Anja Sundberg

Kostnad: 1900 kr, medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland 1700 kr, ungdom (16-25 år) 1000 kr. En materialkostnad på 100-200 kr tillkommer och betalas på plats.

Anmälan: Du anmäler dig genom att köpa en biljett till kursen i Sörmlands museums webbutik senast den 2 augusti.

Kursen är ett samarbete mellan Sörmlands museum och Hemslöjdsföreningen Sörmland.