Slipa verktyg

På kursen får du lära dig slipa och bryna dina slöjdverktyg som exempelvis kniv, yxa, hyvelstål och stämjärn. Vassa och rätt skötta verktyg är en förutsättning för ett bra resultat vid arbete i trä. Du lär om slipfaser och eggvinklar för olika typer av träbearbetning.

Vi använder Tormeks slipmaskiner och du kommer främst att slipa med jiggar men får även kunskap och tips på hur det går till att slipa på fri hand. Du lär dig att bryna dina verktyg och får testa olika brynen. Inga förkunskaper krävs.

Alla kursdeltagare kommer att ha egen Tormek under kursen. För den som har en egen slipmaskin av modell Tormek eller liknande kan dessa tas med, det möjliggör att vi kan ta emot fler deltagare.

Inga förkunskaper krävs.

Kursledare: Simon Svennberg är slöjdlärare i Nyköpings kommun och har tidigare arbetat som Länshemslöjdskonsulent i Sörmland och i Kalmar län. Simon är utbildad i trähantverk och slöjd vid Västerbergs folkhögskola och Sätergläntan, institutet för slöjd och hantverk och har stor vana att slipa och bryna verktyg.

Kostnad: 950 kr, medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland 850 kr, ungdom (16-25 år) 500 kr. Här blir du medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland för 200 kr/år, 275 för familj.

Anmälan: Genom att köpa en biljett till kursen i Sörmlands museums webbutik senast 15 augusti.

Kursen är ett samarbete mellan Sörmlands museum och Hemslöjdsföreningen Sörmland.