Skärsvarvning

Skärsvarvning är en mycket gammal teknik. Spånen skärs av istället för att skrapas och det blir en fin och blank yta på föremålen. Redan de gamla egyptierna behärskade konsten att skärsvarva. Under kursen får du dels svarva och forma profiler som kan vara lämpliga vid svarvning av stolsben, ljusstakar, snurror och klubbor mm. Du får också prova att svarva skålar. Vi arbetar både i färskt och torrt trä. Du får kännedom om lämpliga verktyg och hur de ska skötas. Kursen passar både dig som är nybörjare och dig som har svarvat tidigare. I kursavgiften ingår hyra av en svarv utrustad med verktyg till varje deltagare. Lämpligt material finns också på plats.

Kursledare är Åke Landström är yrkessvarvare som har specialiserat sig på att svarva enligt skärmetoden. Han är en mycket rutinerad pedagog som i nästan trettio år rest land och rike runt och undervisat i skärsvarvning med sina väl utrustade svarvar. Läs mer om Åke på hans hemsida www.trasvarvning.se/

Kostnad: 2900 kr, medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland 2700 kr, ungdom (16-25 år) 1500 kr. Här blir du medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland för 200 kr/år, 275 för familj.

Anmälan: Genom att köpa en biljett till kursen i Sörmlands museums webbutik senast 4 april.

Kursen är ett samarbete mellan Sörmlands museum och Hemslöjdsföreningen Sörmland.