Tälj en fågel

Lär dig tälja en fågel av Nicke som handleder med stor erfarenhet av att både studera och tälja fåglar olika former. Du kommer arbeta i träslaget lind med främst täljkniv men även med andra skärande verktyg.

En kurs för dig med någon vana i att tälja med kniv och yxa. Kursen hålls hemma i Nicke Helldorffs verkstad. Du kommer få en genomgång av bra täljgrepp och säkert hanterande av skärande verktyg. Nicke, som är erfaren fågelskådare och pedagog kommer handleda dig hur du skär och täljer fram vald fågelart av träslaget lind. Det används av många bildhuggare/träsnidare då det är mjukt samt relativt homogent och därför lämpar sig väl att skära precisa former av. Under kursen kommer det också bli en genomgång om målning.

Kursledare är Nicke Helldorff slöjdare från Näshulta, nära östra Hjälmaren. Nicke har slöjdat och täljt fåglar professionellt i många år och är en van handledare. Med erfarenhet som lärare på Naturskolan i Eskilstuna och ett livslångt fågelintresse, där ringmärkning har gett många tillfällen att studera fåglars former och färger, har Nicke goda baskunskaper att tälja fram och forma sina fåglar. Många av hans fåglar används i undervisning på skolor men syns också på många utställningar och konstgallerier. Läs om Nicke på Hand och Tanke.

Kostnad: 1050 kr, medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland 850 kr, ungdom (16-25 år) 600 kr. Kursavgiften inkluderar materialkostnad och en enklare lunch. Här blir du medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland för 200 kr/år, 275 för familj.

Anmälan: Genom att köpa en biljett till kursen i Sörmlands museums webbutik senast 14 mars.

Kursen är ett samarbete mellan Sörmlands museum, Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.