Bind korgar i björkrot

Rotbindning i björk är en mycket gammal teknik som främst använts i norra Skandinavien. Även rötter av gran har använts, men till de finare korgarna var det första valet björk eller i vissa fall sälg.

På den här kursen får du lära dig grunderna i tekniken att binda med björkrot. Den som vill kan också binda mönster och har du erfarenhet av rotbindning kanske du vill prova på att göra ett ovalt eller avlångt arbete, till exempel ett armband.

Rotbindning är en långsam teknik och det kan också behövas regelbundna pauser så att händer och fingrar får vila. Det du kan förvänta dig att hinna under kursdagarna är en mycket liten skål eller början på en större.

Dina händer måste tåla att utsättas för vatten under en längre tid och ha relativt bra ”nyp” mellan tumme och pekfinger, men arbetet kräver inte armstyrka.

De verktyg vi använder är en vass kniv som passar för slöjd och en pryl som helst ska vara av ben, men det kan också fungera med plast eller trä. För blötläggning behövs en behållare som rymmer arbetet, till exempel en glasslåda. En gammal frottéhandduk används för att dra rötterna på och ett förkläde kan vara bra om man inte vill bli blöt. Instagramkonto @katarina_aman

Att ta med om du har: Björkrötter, vass slöjdkniv, benpryl, balja eller glasslåda att blötlägga rötter i, förkläde och handduk. Verktyg finns även att låna och en viss mängd material finns att köpa på plats.

Kursledare: Katarina Åman är en erfaren slöjdare och kursledare från Västerbotten. Hon var en av Slöjd Stockholms residensdeltagare 2019 tillsammans med mästerslöjdare Gunnel Eriksson. Katarina innehade Skellefteå kulturnämnds arbetsstipendium hösten 2020 och tilldelades nyligen ett av Gunborg och Sten Rosenströms stiftelses kulturpris för 2021.

Lästips: Av näver och rot av Eva Nilsson

Kostnad: 1900 kr, medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland 17000 kr, ungdom (16-25 år) 1000 kr. En materialkostnad på ca 200 kr tillkommer och betalas på plats.

Anmälan: Genom att köpa en biljett till kursen i Sörmlands museums webbutik senast 15 april. Boka din plats i webbutiken

Kursen är ett samarbete mellan Sörmlands museum och Hemslöjdsföreningen Sörmland.