Sy en randtröja eller annat ytterplagg till folkdräkt

Det här är kursen för dig som vill sy ett ytterplagg till din folkdräkt. Vi utgår från befintliga mönster, måttanpassar och provar innan vi klipper i tyget och påbörjar sömnaden.

Äntligen finns det möjlighet att lära sig mer om dräktens ytterplagg. I denna kurs går vi igenom grunderna du behöver för att kunna sy dig en tröja som den folkliga jackan kallas. I Vingåker/Österåker finns randtröjan, men även livtröja och långtröja. Kanske har du en annan dräkt du vill sy en tröja till, det går jättebra, ta med mönster. Viss handsömnadsvana behövs för att hinna alla moment under kursen. Vi går igenom förändring av mönster, justering, provning, sömnad, ärmisättning och skört. Självklart tittar vi också på plagg från våra samlingar och på Kerstins tröja från Blekinge!

Att ta med: Innan kursen är det bra om du funderar på vilken tröja du vill sy. Vi fokuserar på plagg utan krage och fickor för att hinna med alla moment. Vi har mönster på randtröjan från Vingåker/Österåker och en svart tröja från Blekinge. Om du vill sy en tröja från en annan dräkt går det jättebra, men då är det bra om du har ett mönster. Hör av dig till oss så kan vi ev hjälpa dig att hitta mönster. Ta med yttertyg, tvättat fodertyg och ev toiletyg till din tröja. Till randtröjan används halvylle, röd och grön-randigt. Som alternativ går det bra att använda ett liknande tyg i halvylle eller svart/mörkblått kläde. Mer info kommer vid anmälan.

Kursledare är Kerstin Nordlinder Arlid, från Linköping, är utbildad dräktsömmerska på Sätergläntan med slöjdlärarutbildning och pedagogerfarenhet i bagaget. Hon har sytt dräktplagg på beställning från flera håll i landet, men framförallt Blekinge och Östergötland. Folkdräktsbärandet finns med sedan barnsben och kunskapen om det folkliga dräktskicket kommer, förutom utbildningen, från hennes mamma och mormor som forskat främst på Blekinges dräktskick. Kerstin är även en av tre medlemmar i gruppen Blekingelivet, som främst via sociala medier, sprider inspiration och fakta om Blekinges dräktskick både förr och nu.

Kostnad: 1900 kr, medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland 1700 kr, ungdom (16-25 år) 1000 kr. En materialkostnad på ca 200 kr tillkommer och betalas på plats.

Anmälan: Genom att köpa en biljett till kursen i Sörmlands museums webbutik senast 1 oktober. Boka din plats i webbutiken

Kursen är ett samarbete mellan Sörmlands museum och Hemslöjdsföreningen Sörmland.