Fläta pilkorgar

Lär dig grundteknikerna i korgflätning av pil. Vi flätar en korg med rund botten och olika mönster i och tekniker i sidoflätningen. Har du redan erfarenhet finns möjlighet till andra modeller.

Obs! Denna kurs ersätter den inställda kursen i pilflätning som skulle ha hållits 19 september.

Att fläta med pil har en mer en sjutusen år gammal tradition i Sverige. Världens äldsta pilflätade föremål är en ålryssja som hittades i Malmö för några år sedan.

På den här kursen lär du dig – om du är nybörjare – grundteknikerna i i korgflätning av pil. Du lär dig att fläta en rund botten och olika mönster i sidoflätningen och kant samt eventuellt hank eller handtag. Om du har erfarenhet kan du istället prova att fläta en oval korg och har du mycket erfarenhet en korg med hörn. Vi arbetar med oskalad pil som har barken kvar.

Eftersom pil är ett relativt hårt material krävs en viss handstyrka av deltagarna. På två dagar hinner du troligtvis med en korg och några mindre föremål av pil. Kursen erbjuder inte pilflätning för trädgården eftersom det kräver annat material och förutsättningar.

För att fläta med pil krävs väldigt få verktyg. Våra förfäder klarade sig med lite flintflisor, vi kommer främst att använda slöjdkniv och sekatör.

Ta gärna med egen slöjdkniv och sekatör. Alla verktyg och material finns även på kursen.

Lästips inför kursen: Flet med pil och Kurve med hjørner av Steen H Madsen, Pilflätning av Mona Malmqvist Sjöstedt

Kursledare: Steen Hedegaard Madsen från Danmark. Steen har en lång erfarenhet av korgtillverkning. Mest arbetar han med pilflätningsteknik. Steen har hållit pilflätningskurser och medverkat i utställningar både i Europa och USA. Han har även skrivit flera böcker om böcker om, men är också väldig kunnig i halmlöbstekniken. Steen har hållit många kurser i flera länder och är en uppskattad lärare. Läs mer om Steen på www.steen-madsen.dk

Kurstid: Lördag: 9.00-16.30, söndag: 9.00-15.30.

Kostnad: 1900 kr, medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland 1700 kr, ungdom (16-25 år) 1000 kr. En materialkostnad på ca 100-200 kr tillkommer och betalas på plats.

Anmälan: Genom att köpa en biljett till kursen i Sörmlands museum webbutik senast 25 september. Boka din plats i webbutiken

Kursen är ett samarbete mellan Sörmlands museum och Hemslöjdsföreningen Sörmland.