Fläta korg med skalad pil

Lär dig grundteknikerna i korgflätning av pil. Vi flätar en korg med rund botten och olika mönster i och tekniker i sidoflätningen. Har du redan erfarenhet finns möjlighet till andra modeller. Vi arbetar med skalad pil som är det mest traditionella sättet att fläta pilkorgar.

Eftersom pil är ett relativt hårt material krävs en viss handstyrka av deltagarna. På två dagar hinner du troligtvis med en korg och några mindre föremål av pil.

För att fläta med pil kräver väldig få verktyg. Våra förfäder klarade sig med lite flintflisor, vi kommer främst att använda slöjdkniv och sekatör.

Lästips: Flet med pil och Kurve med hjørner av Steen H Madsen,

Pilflätning av Mona Malmqvist Sjöstedt

Lärare är Steen Hedegaard Madsen från Danmark. Steen har en lång erfarenhet av korgtillverkning. Mest arbetar han med pilflätningsteknik. Steen har hållit pilflätningskurser och medverkat i utställningar både i Europa och USA. Han har även skrivit flera böcker om böcker om, men är också väldig kunnig i halmlöbstekniken. Steen har hållit många kurser i flera länder och är en uppskattad lärare. Läs mer om Steen på www.steen-madsen.dk

Att ta med: Ta gärna med egen slöjdkniv och sekatör. Alla verktyg och allt material finns även på kursen.
En materialkostnad på ca 100-200 kr tillkommer och betalas på plats.

Tid: lördag 28 augusti 9.00-17.00 söndag 29 augusti 9.00-15.00

Kostnad: 2000 kr, medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland 1800 kr, ungdom (16-25 år) 1000 kr.

Anmälan: Kursen är fullbokad. Kontakta Kjell Taawo kjell.taawo@regionsormland.se för att ställa dig i kö.

Kursen är ett samarbete mellan Sörmlands museum och Hemslöjdsföreningen Sörmland.