Fläta pilkorgar

Lär dig grundteknikerna i korgflätning av pil. Vi flätar en korg med rund botten och olika mönster i och tekniker i sidoflätningen. Har du redan erfarenhet finns möjlighet till andra modeller. Vi arbetar med oskalad pil som har barken kvar.

Att fläta med pil har en mer en sjutusen år gammal tradition i Sverige. Världens äldsta pilflätade föremål är en ålryssja som hittades i Malmö för några år sedan.

På den här kursen lär du dig – om du är nybörjare – grundteknikerna i korgflätning av pil. Du lär dig att fläta en rund botten och olika mönster i sidoflätningen och kant samt eventuellt hank eller handtag. Om du har erfarenhet kan du istället prova att fläta en oval korg och har du mycket erfarenhet en korg med hörn. Vi arbetar med oskalad pil som har barken kvar.

Eftersom pil är ett relativt hårt material krävs en viss handstyrka av deltagarna. På tre dagar hinner du med en till två korgar och några mindre föremål av pil. Kursen erbjuder inte pilflätning för trädgården eftersom det kräver annat material och förutsättningar.

För att fläta med pil kräver väldig få verktyg. Våra förfäder klarade sig med lite flisor av flinta. Vi kommer främst att använda slöjdkniv och sekatör.

Lästips: Flet med pil och Kurve med hjørner av Steen H Madsen, Pilflätning av Mona Malmqvist Sjöstedt

Lärare är Steen Hedegaard Madsen från Danmark. Steen har en lång erfarenhet av korgtillverkning. Mest arbetar han med pilflätningsteknik. Steen har hållit pilflätningskurser och medverkat i utställningar både i Europa och USA. Han har även skrivit flera böcker om böcker om, men är också väldig kunnig i halmlöbstekniken. Steen har hållit många kurser i flera länder och är en uppskattad lärare. Läs mer om Steen på www.steen-madsen.dk

Att ta med: Ta gärna med egen slöjdkniv och sekatör. Alla verktyg och allt material finns även på kursen.

Tid: Fredag 4 mars – 6 mars kl 09:00-16:30

Kostnad: 2800 kr, medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland 2600 kr, ungdom (16-25 år) 1700 kr. Här blir du medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland för 200 kr/år, 275 för familj.

Anmälan och betalning: Senast 30 september i Sörmlands museums webbutik.

Kursen är ett samarbete mellan Sörmlands museum, Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.