Fläta korgar i oskalad pil

Att fläta med pil har en mer en sjutusen år gammal tradition i Sverige. Världens näst äldsta pilflätade föremål är en ålryssja som hittades i Malmö år 2006. Läs mer här: En av världens äldsta korgar – Korgen lyfter

På den här kursen lär du dig – om du är nybörjare – grundteknikerna i korgflätning av pil. Du lär dig att fläta en rund botten med olika mönster i sidoflätningen och kant samt eventuellt hank eller handtag. Om du har erfarenhet kan du istället prova att fläta en oval korg och har du mycket erfarenhet en korg med hörn.

Vi arbetar med oskalad pil som har barken kvar, vilket ger möjlighet till att göra mönster med olika pilsorters färg på barken. En nackdel med pil som har barken kvar är att blötläggningstiden blir lång, ca 10 dagar, samt att överbliven pil inte går att torka igen utan behöver frysas för att kunna sparas och användas vid annat tillfälle.

Eftersom pil är ett relativt hårt material krävs en viss handstyrka av deltagarna. På tre dagar hinner du med en till två korgar och några mindre föremål av pil. Kursen erbjuder inte pilflätning för trädgården eftersom det kräver annat material och förutsättningar.

För att fläta med pil kräves väldig få verktyg. Våra förfäder klarade sig med lite flisor av flinta. Vi kommer främst att använda slöjdkniv och sekatör.

Lärare är Steen Hedegaard Madsen från Danmark. Steen har en lång erfarenhet av korgtillverkning. Mest arbetar han med pilflätningsteknik. Steen har hållit pilflätningskurser och medverkat i utställningar både i Europa och USA. Han har även skrivit flera böcker om böcker om, men är också väldig kunnig i halmlöbstekniken. Steen har hållit många kurser i flera länder och är en uppskattad lärare. Läs mer om Steen på www.steen-madsen.dk

Lästips: Flet med pil och Kurve med hjørner av Steen H Madsen, Pilflätning av Mona Malmqvist Sjöstedt

Kostnad: 2800 kr, medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland 2600 kr, ungdom (16-25 år) 1700 kr. Här blir du medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland för 200 kr/år, 275 för familj. Utöver deltagaravgiften tillkommer en materialkostnad på ca 100-300 kr som betalas på plats.

Anmälan och betalning: Senast 6 februari i Sörmlands museums butik.

Kursen är ett samarbete mellan Sörmlands museum, Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.