Blåtryck, shibori och flamfärgsgarn

Lär dig grunderna i naturlig indigofärgning och prova på olika typer av reservagetekniker för att skapa mönster. Kursledare är Linda Zetterman.

Under denna kurs går vi igenom grunderna i naturlig indigofärgning och sätter två färgbad enligt 1-2-3 metoden. Vi provar på olika typer av reservagetekniker för att skapa mönster. Vi viker och syr tyger och binder om garn och genom att måla eller trycka med lerpasta innan färgbadet skapar vi mönster. Målet är att få en större förståelse hur färg- och mönsterprocessen går till. Vi kommer fokusera på att färga tyger i bomull, silke och ull, och kort visa/prova teknikerna på garn. Denna kurs är för dig som har viss erfarenhet av färgning.

Att ta med: Sax, linjal, gummihandskar, anteckningsmaterial och synål.

Tänk på att klä dig varmt och i oömma kläder. Beroende på läget vill vi gärna kunna genomföra denna kurs ute om det krävs. Det kommer finnas tyger att köpa på plats, eget material, (obs endast naturmaterial), går också bra att ta med. Varje person kommer kunna färga max 0,5 kg material.

Kursledaren: Linda Zetterman är verksam som formgivare med fokus på naturliga färgpigment och hållbar textilproduktion med fokus både människa och natur. Hon driver hantverksstudion Boom craft studio, Linda har studerat olika textila hantverk med fokus på indigo i Indien, Japan och Vietnam.  Sedan 2013 undervisar hon i färgning, tryck och formgivning på Capellagårdens textilutbildning. Hon är utbildad i textil form på Konstfack, med MFA 2003.

Kostnad: 1900 kr, medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland 1700 kr, ungdom (16-25 år) 1000 kr.

Anmälan: Du anmäler dig genom att köpa en biljett till kursen i Sörmlands museums webbutik senast den 16 augusti.

Kursen är ett samarbete mellan Sörmlands museum och Hemslöjdsföreningen Sörmland.