Indigo – skapa mönster med reservage

Detta är en kurs för dig som vill lära dig hur man färgar textilier med naturlig indigo och skapar vackra mönster med olika reservagetekniker.

Lär dig att färga med naturlig indigo och skapa vackra mönster med olika reservagetekniker och indigo. Du får lära dig flera olika shiboritekniker* som ”itajime” och ”mokume” och att trycka och måla med lerreservage. Vi arbetar med olika naturmaterial och du får både lära dig om indigons olika användningsområden samt skapa egna mönster. Vi kommer att arbeta med naturlig indigo och göra ett så kallat 1-2-3 bad.

Efter kursen kommer du kunna sätta ett eget färgbad. Det finns även möjlighet att köpa ekologiskt odlade frön av färgpilört Persicaria tinctoria och ekologiskt indigopigment vid kurstillfället.

Under helgen får du lära dig om:

– Historia & användningsområden
– Att sätta ett färgbad med 123 metoden
– mönstringstekniker
– shibori
– reservagetryck/måleri
– praktisk tillämpning

*Shibori är ett samlingsnamn för en mängd olika tekniker och ordet betyder att knyta, binda för och reservera en yta.

Kursledare: Linda Zetterman är verksam som formgivare med fokus på naturliga färgpigment och hållbar textilproduktion. Hon driver hantverksstudion Boom craft studio och samarbetar bland annat med hantverkare i Kutch, Indien, med framtagning av handvävda och blocktryckta textilier. Hon håller workshops för både professionella och studerande i indigofärgning och andra naturliga färgnings- och mönstringsmetoder.
Se; www.lindazetterman.se och @boomcraftstudio för mer information.

Kostnad: 1900 kr, medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland 1700 kr, ungdom (16-25 år) 1000 kr.

Anmälan: Du anmäler dig genom att köpa en biljett till kursen i Sörmlands museums webbutik senast den 5 september.

Kursen är ett samarbete mellan Sörmlands museum och Hemslöjdsföreningen Sörmland.