Tälj en bandgrind, väv ett band

Under två dagar fyllda av hantverk och formgivning gör vi ett användbart vävredskap av en bit trä och sedan får du lära dig att väva på den.

Med inspiration från Kerstins finurliga bandgrindar och äldre exemplar från Sörmlands museums samlingar täljer du din egen bandgrind. Kerstin visar och berättar om hur hon täljer på ett säkert sätt och hur man undviker de vanligaste misstagen. Under dag två börjar vi väva på våra grindar efter en föreläsning om vävningens grunder och hur man kan skapa mönstrade band med enkla tekniker. Inga förkunskaper krävs.

Att ta med: Tänk på att klä dig efter väder. Beroende på läget vill vi gärna kunna genomföra denna kurs ute om det krävs. Det kommer finnas material på plats, men har du en egen kniv får du gärna ta med den. Skissmaterial finns också på plats, men eget anteckningsmaterial kan vara bra att ha. Anteckningsmaterial är bra att ha med.

Lärare är Kerstin Neumüller. Hon är slöjdare, författare och kreatör. Med utgångspunkt i traditionella tekniker och naturmaterial rör hon sig över ett brett hantverksspann som involverar allt från tråd av nässlor till att bygga hus på hjul. Med böckerna Handbok om indigo och Lappat och Lagat vill hon inspirera både nybörjare och erfarna hantverkare och på hennes kurser är temat genomgående : Våga pröva!

I sitt eget företag har Kerstin olika uppdrag, hon föreläser på HV och Sätergläntan, hon är skribent på tidningen Hemslöjd och hon säljer bandgrindar på kerstinneumuller.com. Just nu är hon bosatt på släktgården utanför Nyköping där hon utvecklar sin verksamhet och eldar i vedspisen.

Kostnad: 1900 kr, medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland 1700 kr, ungdom (16-25 år) 1000 kr.

Anmälan: Du anmäler dig genom att köpa en biljett till kursen i Sörmlands museums webbutik senast den 31 maj.

Kursen är ett samarbete mellan Sörmlands museum och Hemslöjdsföreningen Sörmland.