Sy i läder – grundkurs

Detta är kursen för dig som är intresserad av att lära dig grunderna i lädersömnad för hand. Vi börjar med en föreläsning om lädrets historia, egenskaper och användningsområden. Sedan går vi vidare till att praktiskt arbeta i läder.

Vi kommer att jobba i lite stabilare och ofärgat läder och tillverka en liten väska, etui eller ett fodral. Det kommer att finnas grundmallar att utgå från, men för den som vill kommer vi även gå igenom lite grundläggande ”mönstertänk”.

Vi jobbar med handsömnad och med hjälp av nål, tråd och syl syr vi stygn för stygn, hål för hål; för att få en förståelse för vad våra olika val av tråd, lädertjocklek och noggrannhet ger för utslag i det färdiga objektet.

Ingen tidigare erfarenhet i lädersömnad krävs.

Att ta med: Vi kommer att jobba i lite stabilare och ofärgat läder och tillverka en liten väska, etui eller ett fodral. Det kommer att finnas grundmallar att utgå från, men för den som vill kommer vi även gå igenom lite grundläggande ”mönstertänk”.

Kursledare: Cathrin är utbildad till både läderhantverkare på Stenebyskolan och klänningsskräddare på Nordiska Skräddarskolan och hon har jobbat som skräddare vid kostymavdelningen på Astrid Lindgrens Värld sedan 2014. Hon är aktiv inom historiskt skrädderi och återskapande och driver bloggen Katafalk där hon delar med sig av ”steg för steg” guider för olika historiska plagg och accessoarer.

Kostnad: 1800 kr, medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland 1600 kr, ungdom (16-25 år) 1000 kr.

Info: Maria Neijman maria.neijman@regionsormland.se textil Hemslöjdskonsulent på Sörmlands museum

Anmälan: Genom att köpa kursen senast 6 mars på Sörmlands museum websida.

Kursen är ett samarbete mellan Sörmlands museum och Hemslöjdsföreningen Sörmland.