Färga som förr – Grundkurs i historisk växtfärgning

En grundkurs i växtfärgning där du som deltagare lär dig växtfärga och fördjupar dig i växtfärgningens historia. Vi använder samma växtfärger som användes på färgerierna och på landsbygden innan de moderna syntetfärgerna uppfanns.

Som kursdeltagare får du lära dig växtfärgningens grunder, materiallära och hur växtfärgningen förändrats genom tiderna. Målet är att du ska få en ökad historisk kunskap om färgning men också låta dig inspireras av färgning med naturliga färgämnen. Du behöver inga förkunskaper.
Allt material finns på plats men medtag gärna eget vitt eller grått ullgarn att färga. Färgprover på alla färgningar får du med dig hem efter kursen. Oömma kläder är ett måste.

Kursledare: Anders Lindkvist, museipedagog, slöjdare och historiker med ett stort intresse för historisk färgning. Till vardags arbetar han på Norrköpings stadsmuseum och är verksamhetsledare för Sveriges enda färgeritekniska museum, Färgargården. Han driver den hantverkshistoriska bloggen http://www.kurage.wordpress.com.

Tid: Dag 1: 10.00-17.00, Dag 2: 09.00-16.00 inkl pauser.

Kostnad: 1800 kr, medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland 1600 kr, ungdom (16-25 år) 1000 kr.

Anmälan: Genom att köpa kursen senast 23 september på Sörmlands museum websida.

Kursen är ett samarbete mellan Sörmlands museum och Hemslöjdsföreningen Sörmland.