Sy folkliga linneplagg

Linneplaggen i de folkliga dräktskicken fungerade som underkläder och sovplagg och användes i stort sett dygnet runt. Vissa linneplagg, rikt broderade, användes bara till fint medan andra var rena underplagg till både vardags och till fint. Längre fram i tiden byttes linnet ut till bomull, men går ändå in under begreppet linneplagg.

Under kursen får du lära dig att tyda mönster på folkliga linneplagg, räkna ut din egen storlek, sy sömmar för hand och på maskin. Fällsömmar, stickningar, stripade rynkor, nuggor och ärm- och halslinning är några moment vi kommer att gå igenom för att du ska kunna sy det plagg du vill.

Ta med dig mönster, idéer, tvättat tyg till ditt plagg, lintråd, nål, måttband, sax och vax samt ev ytterligare material som spets och knappar mm. Material till provlapp ingår i kurspriset.

Nivå: kräver viss sömnadskunskap.

Litteraturtips: Skjortor av Eva Nordlinder, Nordiska museet och Folkdräkter förr och nu – Tradition och sömnad av Ulla Centergran och Kicki Kirvall, LT förlag.

Kursledare är Kerstin Nordlinder Arlid, hon är skicklig i folkdräktssömnad och är utbildad på Sätergläntan. Kika gärna på hennes fina konto @folkligt.nu på Instagram. Kerstin är en uppskattad kursledare och håller kurser på flera platser i landet, bland annat i Blekinge, Östergötland och Sörmland.

Material finns att köpa i butiken i form av kläde och linne samt tråd, nålar och vax mm, kursdeltagare handlar material till rabatterat pris.

Kostnad: 1 900 kr, medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 1 700 kr, ungdom 16-25 år: 1 000 kr. Här blir du medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland för 200 kr/år, 275 för familj.

Anmälan biljettköp: Senast 15 mars på Sörmlands museums websida.

Kursen arrangeras i samarbete med Sörmlands museum och Hemslöjdens kurser.