Sy folkliga linneplagg

Sy ett livstycke, en väst eller tröja till din folkdräkt eller för att använda som ett plagg till din moderna garderob. Sömnadsteknikerna går under begreppet yllesömnad, men används till de skräddade och skurna plaggen oavsett det är kläde, siden eller bomull. Den här kursen fokuserar främst på tillpassning, vi gör en så kallad toile för att få en bra passform på plagget.

Under kursen jobbar vi med att få till en toile, som passar dig, till det mönster eller den modell du vill sy efter. Beroende på hur långt vi kommer kan vi även klippa till tygerna, sy ihop delarna och öva på sömmar som vanligast används, såsom efterstygn, fällsöm och pricksömmar och andra sömmar som kan stå med i en sömnadsbeskrivning till ditt plagg.

Ta med dig mönster, stadigt bomullstyg till toile, yttertyg och tvättat fodertyg till ditt plagg, lintråd, nål, måttband, sax och vax samt ev ytterligare material som band och hyskor och hakar m.m. Till en folkdräkt är det vanligaste plagget livstycke, väst och tröja. Män använde tröjan över västen även sommartid när de var uppklädda och kvinnor bar tröja under vintern. Känn dig fri att skapa ditt eget uttryck på plagget, kanske vill du sy ett livplagg till andra tillfällen än till folkdräkt.

Kursen kräver viss sömnadskunskap.

Littersturtips: Folkdräkter förr och nu – Tradition och sömnad av Ulla Centergran och Kicki Kirvall, LT förlag

Kursledare är Kerstin Nordlinder Arlid, hon är skicklig i folkdräktssömnad och är utbildad på Sätergläntan. Kika gärna på hennes fina konto @folkligt.nu på Instagram. Kerstin är en uppskattad kursledare och håller kurser på flera platser i landet, bland annat i Blekinge, Östergötland och Sörmland.

Material finns att köpa i butiken i form av kläde och linne samt tråd, nålar och vax mm, kursdeltagare handlar material till rabatterat pris.

Kostnad: 2300 kr, medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 2100 kr, ungdom 16-25 år: 1200 kr. Här blir du medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland för 200 kr/år, 275 för familj.

Tid: Fredag 17-20, Lördag 9-17, Söndag 9-17

Anmälan biljettköp: Senast 25 augusti på Sörmlands museums websida.

Kursen arrangeras i samarbete med Sörmlands museum och Hemslöjdens kurser.