Tälj skedar, burkar eller figurer

Vi täljer skedar, krympburkar, eller figurer i färskt trä. Vi går igenom grundläggande materialkunskap, lämpliga verktyg och redskap och hur de sköts. Även hur man kan dekorera och måla sina alster.

Att tälja skapar lugn och mening vittnar många om. Att tälja skedar är roligt, lärorikt och utmanande eftersom de både har flera olika formelement i sig och även ställer krav på funktion. Att tillverka en krympburk ger förståelse och insikt i träets egenskaper, i torrt och färskt tillstånd. Under kursen får du grundläggande kunskap om vilka träslag som är lämpliga och hur materialet ska vara beskaffat. För att lättare skapa dina bruksföremål eller en täljd fantasifigur får du lära dig säker täljning med kniv och skedkniv genom olika täljgrepp och hur du ska använda yxan på ett effektivt och säkert sätt. Du får god kunskap i val av lämpliga verktyg och hur de ska skötas. Det blir också en genomgång hur man kan måla och dekorera med linoljefärg. Kursen passar både dig som inte har så mycket förkunskap och dig som redan har täljt en del.

Lästips: Slöjda i trä av Jögge Sundqvist. Täljboken av Ragnar Kierkegaard Suttner, Felix Wink

Kursledare: Anja Sundberg, internationellt känd slöjdare och kursledare med många års erfarenhet av att arbeta i färskt trä med skärande handverktyg. Hon tillverkar allt från skedar, slevar och burkar till fantasidjur och leksaker, allt med en personlig prägel. Anja deltog i utställningen Vad händer om ingen längre kan? på Sörmlands museum 2019. I en film på YouTube visar Anja hur hon täljer en slev med kniv och yxa 

Ta med anteckningsblock och penna. Material och verktyg finns på plats, men ta gärna med egen täljkniv, skedknivar, bandkniv och yxa om du har.

Kostnad: 2100 kr, medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 1900 kr, ungdom 16-25 år: 1100 kr. Här blir du medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland för 200 kr/år, 275 för familj.

Anmälan biljettköp: Senast 15 maj på Sörmlands museums websida.

Kursen arrangeras i samarbete med Sörmlands museum och Hemslöjdens kurser.