Tillverka din egen valk till huvudbonad från Vingåker och Österåker

I denna kurs fördjupar vi oss i tillverkningen av de röda valkarna som används till Vingåkers och  Österåkersdräktens huvudbonad. Valkarna är grunden i den traditionella huvudbonaden både för gifta och ogifta kvinnor och består av en krans av linblånor lindade med rött kläde. Vi tittar på originalvalkar, går igenom material och konstruktion av huvudbonaden och påbörjar sömnaden av ett par egna valkar. Du får också en överblick över huvudbonaderna från både Vingåker och Österåker i jämförelse med andra historiska och folkliga huvudbonader.

Ta med: Egna sybehör såsom nålar, tygsax måttband mm. Fingerborg är viktigt då vi kommer sy genom tjocka lager med tyg. Ta med lintråd (knyppeltråd) och syvax om du har. Nålar, vax mm finns också att köpa på plats.

Det kommer finnas material på plats i form av rött kläde, lintågor m.m. En kostnad tillkommer för materialen. Har du eget material (linblånor, grovt linne och rött kläde) kan du ta med detta.

Kursledare: Karin Edlund är verksam som sömmerska och slöjdare. Hon syr både folkdräkter och historiska dräkter och var under 6 år hemslöjdskonsulent i Sörmland med ansvar för folkdräkterna från Vingåker och Österåker.

Kostnad: 1 900 kr, medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 1 700 kr, ungdom 16-25 år: 1 100 kr. Här blir du medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland för 200 kr/år, 275 för familj.

Anmälan biljettköp: Senast 12 oktober på Sörmlands museums websida.

 

Kursen arrangeras i samarbete mellan Hemslöjdsföreningen Sörmland, Sörmlands museum och Hemslöjdens kurser.